Lumea medicală este sigură: unele persoane sunt mai expuse formelor severe de . O explicaţie sunt factorii şi anumite caracteristici personale, care duc la deteriorarea stării de sănătate. Iată care sunt cei 5 factori care duc la forme grave de COVID-19:

„Este o boală mult mai complicată decât am crezut, căci afectează sistemul nervos, coagularea sangvină, organele şi inima, provocând miocardită', explică Gilles Pialoux, şeful departamentului de boli infecţioase şi tropicale al spitalului Tenon din Paris. Iată cei mai importanţi factori care influenţează gravitatea formelor de :

Obezitatea

Potrivit datelor din registrul naţional, publicate de Le Monde, 83% dintre pacienţii cu care ajung la terapie intensivă sunt supraponderali, iar greutatea medie a celor decedaţi este de 80 kg. „Cu cât este mai mare excesul de greutate, cu atât creşte riscul de a dezvolta o patologie severă şi de a fi intubat şi ventilat. Iar riscul de a fi intubat este dublat pentru pacienţii care au obezitate severă', explică prof. dr. Olivier Ziegler, endocrinolog şi nutriţionist din Nancy.

Vârsta

Se ştie de la începutul epidemiei că persoanele în vârstă prezintă un risc mai mare de a dezvolta cazuri severe de şi că cele cu vârsta peste 60 de ani sunt maximum expuse riscului. Conform statisticii epidemiologice a „Santé publique' din Franţa 35% dintre persoanele aflate la terapie intensivă aveau vârste cuprinse între 65 şi 74 de ani şi 22% de peste 75 de ani. Decesele, fără comorbiditate, adică fără prezenţa altor boli, s-au înregistrat la aproape toate persoanele cu vârsta peste 65 de ani.

Sex

Potrivit statisticilor, din 10 cazuri severe de Covid-19, 7 sunt bărbaţi şi doar 3 femei, deci bărbaţii sunt cel mai expuşi. “Există probabil o enzimă a cărei genă prezentă pe cromozomul X este utilizată de virus pentru a pătrunde în celule”, este de părere şeful departamentului boli infecţioase şi tropicale din spitalul Tenon din Paris. Grupa sangvinăGrupa de sânge ar putea fi, de asemenea, un factor agravant- tot din cauza unei enzime ce se trasnformă în „receptor' al virusului. Cel mai păuţin expsuşi sunt cei cu grupa sangvină 0 deoarece au cei mai mulţi anticorpi care ar putea bloca virusul. Conform unui studiu chinezesc, realizat în Wuhan, din 1.775 de pacienţi infectaţi cu aproape 40% aveau grupa sangvină A, şi doar 26% grupa 0, chiar dacă în populaţia totală cei cu grupa 0 sunt de departe cel mai numeroşi.

Boli cronice

Printre persoanele cu cel mai mare risc de a fi afectaţi grav de figurează pacienţii cu antecedente cardiovasculare, cu hipertensiune arterială, cei care au suferit un AVC sau o intervenţie chirurgicală. Apoi, cei cu o boală respiratorie cronică- care se pot decompensa de la infecţia virală- cei cu boala renală cronică, care necesită dializă, diabeticii insulino-dependenţi, ca şi bolnavii de cancer aflaţi în tratament.

Tutun


Un studiu pe baza datelor statistice din China, publicat în revista News England Journal of Medecine, confirmă faptul că fumătorii au un risc crescut cu 50% să dezvolte o formă severă de , comparativ cu nefumătorii, iar riscul de deces este chiar şi cu 130% mai mare!