Românii îşi tratează în clinicile din străinătate malformaţiile congenitale, cataracta sau diferite tipuri de cancer, în timp ce străinii vin în România pentru tratamente stomatologice, chirurgie estetică, servicii spa şi wellness, potrivit agenţiei de turism medical Seytour.

Printre principalele ţări din care au venit turiştii străini pentru a beneficia de servicii medicale în România se numără Germania, Marea Britanie, Italia, Franţa şi Israel.

Potrivit estimărilor Seytour, piaţa turismului medical din România se ridică la aproximativ 300 milioane de euro, fiind dominată de servicii spa şi wellness, şi are o perspectivă de creştere dacă sistemul public şi privat se vor implica mai mult în dezvoltarea infrastructurii şi în promovare. Cheltuiala medie a unui turist străin pentru servicii medicale în România este de 3.000 – 3.500 de euro.

Cele mai solicitate destinaţii pe segmentul de turism medical de către români sunt Ungaria, Turcia, Austria, Germania şi Israel. Un român cheltuieşte în străinătate pentru servicii medicale peste 5.000 de euro, din cauza afecţiunilor majore tratate.

În ceea ce priveşte raportul dintre turiştii care vin în România pentru servicii medicale şi românii care apelează la acestea în străinătate, nu există statistici clare.

Numărul de turişti care apelează la servicii medicale, fie în România, fie în străinătate, a crescut anul trecut cu 15% faţă de 2013.

Seytour intermediază servicii medicale în clinici şi spitale, private şi de stat, din România, Ungaria, Austria, Germania, Elveţia, Franţa, Italia, Belgia, Spania, Turcia, Grecia, Malta, India, SUA, Bolivia şi Mauritius.