Un oraş din Polonia a devenit un model pentru întreagă Europă Centrală şi de Est după ce a decis să treacă la iluminatul inteligent.

Szczecin este un oraş cu 400.000 de locuitori situat în nord-vestul Poloniei, fiind cel mai mare port al acestui stat la Marea Baltică.

În urmă cu câţiva ani, autorităţile locale din acest oraş au decis să înlocuiască circa 5.000 dintre vechile lămpi de iluminat stradale – unele pe bază de mercur, altele pe bază de vapori de sodiu – cu lămpi LED Luma. În plus, peste o treime dintre aceste noi lămpi au fost conectate la sistemul City Touch LightWave, gândit de cei de la Philips în cadrul programului IntelligentCity.

Prin comunicare şi controlul punctelor de lumină individuale din această reţea, sistemul de iluminat static anterior este transformat într-un sistem inteligent controlat de operator direct pe computer.

”Întregul sistem de iluminat conectat reduce masiv costurile, cu până la 70%. Este un rezultat incredibil al abordării de oraş inteligent pe care am dorit să o dăm oraşului Szczecin, cea de oraş inteligent”, spune primarul municipiului, Piotr Krzystek, în funcţie din 2006.

Pe lângă economii, municipalitatea a sporit şi siguranţa participanţilor la trafic, pietoni şi şoferi deopotrivă. Lumina albă puternică a lămpilor LED sporeşte vizibilitatea, iar lumina caldă a fost folosită în pieţe sau în zonele cu monumente, pentru a pune în valoare aceste locuri extrem de importantă în viaţa socială a unui oraş

Un astfel de proiect de iluminat – dar aplicat la o scară mai mică – a avut loc şi în România, unde Piaţa Cetăţii din Baia Mare a fost iluminat cu ajutorul sistemelor inteligente de la Philips. S-a reuşit astfel punere în valoarea  Turnului lui Ştefan – cel mai vizitat punct turistic din oraş – dar şi a întregii pieţe a cetăţii.