Persoanele care se vaccinează împotriva Covid-19 ar trebui să evite consumul de alcool, deoarece poate reduce semnificativ răspunsul imun al organismului, ceea ce ar face ca vaccinul să fie ineficient, atrag atenţia experţii, scrie New Scientist.

 

„Vă recomand cu tărie să vă abţineţi de la alcool timp de trei zile după fiecare injecţie”, a declarat Alexander Gintsburg, şeful Centrului Naţional de Epidemiologie şi Microbiologie Gamaleya din Moscova, care a dezvoltat vaccinul Sputnik V.

 

Acest avertisment nu se aplică doar vaccinului rusesc Sputnik V, ci tuturor vaccinurilor anti-Covid-19 şi vaccinurilor în general, a mai explicat omul de ştiinţă.

 

Studiile despre alcool şi sistemul imunitar arată că excesul de alcool este un imunosupresor, ceea ce înseamnă că persoanele care consumă cantităţi semnificative de alcool în mod regulat sunt mai susceptibile la infecţii decât restul populaţiei.

 

„Cei care beau mult au multe probleme, iar funcţia imunitară slabă este una dintre ele”, spune imunoloaga Eleanor Riley de la Universitatea din Edinburgh, Marea Britanie.

 

Aproximativ 10% dintre persoanele vaccinate cu serul Sputnik V nu dobândesc imunitate la Covid-19, iar cifra este similară şi pentru alte vaccinuri. Încă nu se ştie de ce se întâmplă acest lucru şi nu s-a investigat dacă alcoolul ar putea fi un factor.

 

Omul de ştiinţă Alexander Gintsburg a spus că 300 de grame de vodcă - care conţin în total aproximativ 120 de grame de alcool - suprimă producţia de anticorpi, dar un pahar de şampanie nu are niciun efect negativ din acest punct de vedere.

 

Săptămâna trecută, Anna Popova, directorul Biroului Protecţia consumatorilor din Rusia (Rospotrebnadzor), a stârnit o controversă în Rusia, când i-a sfătuit pe ruşi să renunţe la consumul de alcool pentru 56 de zile când se vaccinează.

 

Gintsburg spune însă că aceste indicaţii sunt prea stricte.

 

„Desigur, nu vorbim despre o interdicţie completă a alcoolului în timpul vaccinării. Aceasta este doar o limitare rezonabilă a consumului până când organismul îşi dobândeşte imunitate la infecţia cu coronavirus ”, a spus el.

 

„Este important să înţelegem că consumul excesiv de alcool poate reduce semnificativ imunitatea şi, prin urmare, reduce eficacitatea vaccinării. Acest lucru este valabil nu numai pentru Sputnik V, ci pentru orice alt vaccin”, a mai adăugat el.

 

Potrivit New Scientist, voluntarii care au luat parte la testele clinice ale vaccinului anti-Covid dezvoltat de AstraZeneca şi Universitatea din Oxford nu au primit indicaţii privind consumul de alcool în perioada studiului.

 

Cu toate acestea, participanţii au primit o foaie cu indicaţii în care se precizează că persoanele dependente de alcool sau droguri nu pot lua parte la studiu, însă nu se precizează de ce.

 

De asemenea, Pfizer a spus că nu există nicio restricţie cu privire la consumul de alcool în cazul celor care primesc vaccinul pe care l-a dezvoltat împreună cu BioNTech.

 

 

 

Sursa: www.stirileprotv.ro