Furtuna Dorian a făcut primele victime în insulele Bahamas. Autorităţile au anunţat că au găsit trupurile a cinci persoane care şi-au pierdut viaţa din cauza celei mai puternice furtuni care a lovit Caraibele în epoca modernă.

 

 Distrugerile sunt uriaşe: casele au fost puse la pământ, maşinile au ajuns sub ape. În orele următoare, Dorian, care între timp şi-a mai pierdut din intensitate şi a ajuns la categoria 4, e aşteptat pe coasta americană. Aici, autorităţile au făcut apel la localnicii din oraşele cele mai expuse - aproape 1,5 milioane de oameni - să evacueze zona şi să meargă spre continent.

 

Jose Andreas, bucătar: „Suntem la peste 100 de km de ”ochiul” uraganului. Imaginaţi-vă prin ce trec oamenii din Abaco. Este unul dintre cele mai puternice uragane. Va fi ceva extrordinat de grav! Să ne rugăm pentru oamenii din Abaco şi Gran Bahama!”.

 

Furtuna Dorian a provocat inundaţii catastrofale în insulele Bahamas, unde au apărut şi primele victime omeneşti.

 

Premierul din Bahamas: „Sunt cinci decese în Abaco. Echipele vor merge acolo cât de repede e posibil, pentru a analiza situaţia şi pentru a identifica victimele”.

 

Premierul statului Bahamas, Hubert Minnis, a calificat uraganul ca o „tragedie istorică” pentru acest arhipelag alcătuit din peste 700 de insule, dintre care doar vreo 30 sunt locuite, notează AFP, citată de Agerpres.

 

Hubert Minnis a vorbit despre distrugeri „fără precedent” ca urmare a ploilor torenţiale şi vânturilor violente care s-au abătut asupra arhipelagului din Caraibe.

 

Potrivit primelor evaluări făcute rapid luni pe teren de autorităţi şi responsabili ai Crucii Roşii, circa 13.000 de case au fost avariate sau distruse complet, iar uraganul a provocat „pagube considerabile” în insulele Abacos şi Grand Bahama.

 

Valurile au atins 7 metri, iar vântul cu viteze de 290 de kilometri pe oră, chiar 350 de km la rafale, a smuls acoperişuri şi a pus copacii la pământ. Un localnic a surprins viitura la jumătatea uşii.

 

Localnic: „Acesta e nivelul apei la uşa din spate. A venit de pe canal... La nivelul acela... ar trebui să aibă aproximativ 6-7 metri peste nivelul mării”.

 

„Văd că vine un val! Uite încă unul!”

 

Ambarcaţiuni răsturnate pluteau în derivă pe ape pline de crengi, scânduri rupte şi tot felul de resturi.

 

„Acolo era un ponton. Doamne Dumnezeule! Acum nici nu mai poţi ajunge acolo!”

 

În ciuda situaţiei tragice, un localnic din Nassau a ieşit la plimbare cu skijetul.

 

Autorităţile din statele de pe coasta de sud-est a SUA se aşteaptă la ce e mai rău. Un avion al Administraţiei Oceanice şi Atmosferice a zburat chiar în aşa-numitul „ochi” al furtunii, unde a filmat imagini incredibile.

 

Henry McMaster, guvernatorul statului Carolina de Sud: „Ultimele prognoze arată că statul Carolina de Sud rămâne în calea unei furtuni extrem de distructive şi mortale. Dacă sunteţi într-una din zonele de evacuare din regiunile de pe coastă - toate cele opt -, acum este momentul să plecaţi”.

 

Ca să nu pară nepregătit, Donald Trump s-a hazardat să facă unele comentarii personale, care s-au întors rapid împotriva sa.

 

Donald Trump: „Nici măcar nu sunt sigur că am mai auzit vreodată de uragane de categoria 5. Ştiam că există, am asistat la câteva de categoria 4, dar nici din alea prea des. Este uraganul suprem şi, din păcate, cu asta avem de-a face”.

 

De când s-a instalat Donald Trump la Casa Alba, Statele Unite s-au mai confruntat de 4 ori cu uragane de gravitate maximă. Liderul american şi-a petrecut orele dinaintea sosirii uraganului jucând golf.

 

În total, aproape 2 milioane de oameni ar trebui să fie evacuaţi din oraşele de pe coasta de sud-est a Statelor Unite.

 

„Deşi o scădere graduală în intensitate este prevăzută, Dorian ar trebui să rămână un uragan puternic pe parcursul următoarelor două zile”, au precizat meteorologii americani.

 

Potrivit Crucii Roşii americane, 19 milioane de persoane locuiesc în zone care ar putea fi afectate. Până la 50.000 de persoane din Florida, Georgia şi Carolina de Sud ar putea avea nevoie de un adăpost de urgenţă în funcţie de impact.

 

 

Sursa: www.stirileprotv.ro