Cum se răspândeşte noul coronavirus într-un spaţiu închis cum ar fi o sală de clasă, un bar sau cameră unde se întâlnesc mai multe persoane? Este întrebarea pe care şi-au pus-o cercetătorii şi care au recurs la un experiment pentru a vedea cât de repede se răspândeşte COVID, experiment publicat de ElPais.

 

Potrivit studiului, dacă oamenii petrec un timp îndelungat într-o încăpere neaerisită, riscă să se infecteze cu SARS CoV2 chiar dacă poartă mască şi dacă stau la distanţă unii de ceilalţi.

 

Potrivit studiului, sunt câteva diferenţe esenţiale care salvează persoane aflate într-un spaţiu închis. În cazul în care timpul întâlnirii se înjumătăţeşte, fereastra este deschisă pentru a asigura o bună aerisire a încăperii, iar oamenii poartă măşti, riscul de infectare se reduce semnificativ.

 

Fizicianul Cristian Presură a explicat la Digi24 de ce se întâmplă acest lucru.

 

„Dacă reducem timpul de expunere cu un factor de 2, dacă purtăm mască şi dacă ventilăm foarte bine, numărul de cazuri de infecţie scade cu un factor de 10. Avem de 10 ori mai puţini oameni infectaţi în zona respectivă, fie că vorbim de un bar, fie că vorbim de casă, fie că vorbim de o casă. E foarte important ca toţi trei factorii să contribuie”, a spus el.

Simplul fapt că vorbim cu alţi oameni într-o încăpere creşte riscul de contaminare.

 

„Atunci când vorbim, eliminăm foarte multe particule care conţin virusul, de 10 ori mai multe decât atunci când tăcem, iar atunci când vorbim tare, cu o voce şi mai ridicată, chiar de 50 de ori mai multe”, spune fizicianul.

 

„Studiul ne face atenţi la faptul că aceste particule sunt purtate în aerosoli, în aer, şi trebuie să le privim ca pe un fum invizibil. Când este fum în cameră, ce facem? Aerisim. Este primul lucru pe care putem să-l facem când vedem fumul. La fel trebuie să privim şi acest virus şi atunci trebuie să aerisim foarte bine. Dacă adoptăm toate 3 regulile – timp scurt, mască şi ventilaţie bună, putem să reducem cu un factor de 10 riscul de infecţie”, a explicat el.

 

Presură a explicat şi legătura dintre durata unei mese sau a unui eveniment petrecut într-un spaţiu închis şi riscul de infectare.

 

„Durata este foarte importantă, pentru că acest virus prezent în aerosoli se acumulează. Şi, cu cât sunt mai mulţi în jur, cu atât noi inhalăm mai mult. Mă întorc la comparaţia cu fumul de ţigară. Cu cât cineva fumează mai mult, cu atât eliberează mai mult fum şi noi inhalăm mai mult. La fel este şi cu COVID. Cineva care este infectat şi vorbeşte – cu cât vorbeşte mai mult, cu atât elimină mai multe astfel de particule”, a spus Presură.

 

 

 

 

Sursa: www.digi24.ro