Mare atenţie ce postaţi pe reţelele de socializare. Un american din Carolina de Sud spune că filmuleţele publicate de soţia lui pe Facebook i-au ajutat pe nişte escroci să-i imite perfect vocea la telefon.

Când l-au sunat şi i-au spus că a fost răpită, a fost convins că ea este la telefon. Într-un final si-a dat seama ca este o înşelătorie.

Zilele trecute, Shane a primit un telefon care l-a făcut să înlemnească. Nişte indivizi necunoscuţi îl informau că i-au răpit soţia. Voiau 5.000 de dolari răscumpărare şi ameninţau că dacă nu plăteşte o vor omorî. Ca să fie mai convingători, i-au dat-o la telefon.

Shane Benoit, victimă: “Până şi tonul schimbat de frică şi felul cum respiră. Totul semăna. Dacă cineva mi-ar fi zis că nu e soţia mea, i-aş fi zis că minte.”

Bărbatul le-a spus că pleacă să facă rost de bani şi a alertat discret poliţia, care a găsit-o pe soţia lui la serviciu, într-o şedinţă. Totul s-a dovedit a fi o înşelătorie menită să stoarcă bani de la el. Shane e însă uimit cât de bine i-au imitat escrocii vocea soţiei lui şi câte lucruri ştiau despre familia lor.

Shane Benoit, victimă:Dacă e să caut o explicaţie, Facebook e singurul lucru care îmi vine minte şi care cred că are o legătură cu asta.”

Shane crede că escrocii au studiat filmuleţele postate de soţia lui şi aşa au reuşit să-i imite vocea la perfecţie. Poliţia încă anchetează, dar specialiştii înclină să-i dea dreptate.

Brent Reser, specialist Social Media: “Reţelele de socializare se bazează tot mai mult pe înregistrări video. Când încarci tot acest conţinut, oamenii află cum îţi sună vocea, cum sună vocea celor dragi ţie.”

Postările de pe reţelele de socializare pot conţine informaţii preţioase, precum locul unde ne aflăm. Hackerii ne pot afla şi numărul de telefon. Pentru a fi siguri, e bine să verificăm setările.

Brent Reser, specialist Social Media: “Aici scrie “postează pe Twitter împărtăşind unde te afli”. Dacă e bifată căsuţa, atunci oamenii vor şti exact de unde postezi.”

Pe Facebook, puteţi restricţiona accesul la albumele de fotografii deja publicate.

Brent Reser, specialist Social Media:Tot ce trebuie să faci e să deschizi albumul şi să dai click pe “editează”. Opţiunea pentru confidenţialitate e aici şi poţi schimba din “public”.

Specialiştii recomandă să nu împărtăşim informaţiile sau fotografiile pe care le postăm pe internet decât cu prietenii şi familia.