Germania este ultimul stat european care prelungeşte carantina şi, în unele regiuni, chiar înăspreşte măsurile, într-o încercare disperată de a limita răspândirea virusului.
 
Anunţul a fost făcut de cancelarul Angela Merkel, iar perioada de carantină introdusă în decembrie rămâne în vigoare cel puţin încă trei săptămâni.
 
În Anglia şi Scoţia, carantina începe oficial miercuri, după ce legea trece prin parlament, dar britanicii s-au închis în case încă de marţi.
 
Pe de altă parte, guvernul francez a anunţat accelerarea campaniei de vaccinare, după criticile care subliniau ritmul mult prea lent în care a început imunizarea francezilor.
 
La finalul întâlnirii cu cei 16 premieri ai statelor federale germane, cancelarul Angela Merkel a anunţat extinderea perioadei de carantină cu trei săptămâni. Decizia a fost luată din cauză că numărul cazurilor noi rămâne în continuare ridicat, în ciuda măsurilor restrictive impuse gradual, încă din noiembrie.
 
Angela Merkel: „Suntem acum în situaţii-limită în unele spitale şi din această cauză suntem nevoiţi să impunem noi restricţii astăzi. Vrem să prelungim restricţiile pe care le-am anunţat în decembrie până pe 31 ianuarie şi vom înăspri măsurile în unele regiuni.”
 
În Germania, carantina ar fi trebuit să fie ridicată pe 10 ianuarie. Pentru mulţi germani, prelungirea restricţiilor e o veste cum nu se poate mai proastă.
 
Christoph Becker, directorul Asociaţiei Restaurantelor şi Hotelurilor: „Nu e nicio perspectivă. Şi avem nevoie urgentă de aşa ceva din partea guvernului şi a statelor federale. Măcar acum, un răspuns la cum vor continua lucrurile în general. Asta e ceea ce lipseşte.”
 
În Anglia, cea de-a treia perioadă de carantină începe miercuri, odată cu votul în Parlament, dar străzile multor oraşe au rămas goale încă de marţi. Premierul Boris Johnson a declarat că restricţiile vor fi ridicate în a doua parte a lunii februarie, însă unul dintre miniştrii săi susţine că perioada de carantină ar putea fi mai lungă.
 
Michael Gove, şef de cabinet: „Nu putem anticipa cu certitudine că vom reuşi să ridicăm restricţiile în săptămâna care începe pe 15 sau pe 22 februarie. Cred că e corect să spunem că, odată ce intrăm în luna martie, ar trebui să putem ridica unele dintre aceste restricţii, dar nu neapărat în totalitate.”
 
În Liverpool, unul dintre oraşele din nordul Angliei în care restricţiile erau mai puţin drastice înainte de anunţul guvernului, localnicii au primit vestea carantinei cu incertitudine şi dezamăgire.
 
Premierul Boris Johnson a avut însă veşti bune pentru britanici: peste 1,3 milioane de oameni au fost vaccinaţi în cele trei săptămâni care au trecut de la începutul campaniei de vaccinare.
 
În Franţa, în schimb, debutul campaniei de vaccinare anti Covid a fost extrem de modest. Abia 500 de oameni au fost vaccinaţi în primele şase zile, motiv de critici dure faţă de guvern. Ministrul Sănătăţii, Olivier Veran, a luat însă apărarea strategiei guvernamentale, care îi vizează cu prioritate pe vârstnicii din centre. Oficialul a promis că ritmul vaccinării va creşte, dar guvernul nu va renunţa la măsurile de siguranţă menite să-i convingă şi pe sceptici să se vaccineze.
 
Olivier Veran, ministrul Sănătăţii: „De acum, vom amplifica, accelera şi simplifica strategia noastră de vaccinare. Extindem vaccinarea imediată pentru încă două categorii, la vârsta de peste 50 de ani: pompieri şi îngrijitori la domiciliu.”
 
Pe de altă parte, scoţienii nu vor să facă rabat de la reguli nici măcar pentru persoane sus-puse. După ce în presă au apărut zvonuri că preşedintele american Donald Trump vrea să vină în Scoţia să joace golf în ziua în care preşedintele ales Joe Biden vă depune jurământul, premierul scoţian a anunţat că nu-l vă primi pe Trump în ţară.
 
Nicola Sturgeon, premierul Scoţiei: „În acest moment nu permitem nimănui să intre în Scoţia fără un motiv esenţial, iar asta se aplică (lui Trump) aşa cum se aplică oricui. Să vină în Scoţia ca să joace golf nu e ceea ce aş numi un “motiv esenţial”.
 
 
 
 
Sursa: www.stirileprotv.ro