Toate zborurile spre sau din Belgia sunt anulate, miercuri, ca urmare a unei acţiuni de protest, au anunţat controlorii de trafic aerian. Această acţiune a intrat în vigoare marţi seara, la ora locală 22.00.

 

Potrivit BBC News, este vorba despre o acţiune de protest naţională, pentru care au pledat trei sindicate. Astfel, agenţia de trafic aerian Skeyes a precizat că „nu există nicio certitudine privind asigurare numărul personalului într-o serie de posturi cheie.”

 

„Cu şase ore înaintea de începerea protestului naţional, compania nu are suficiente informaţii cu privire la numărul de participanţi la grevă”, pentru că angajaţii Skeyes care fac parte din sindicat nu trebuie să anunţe în avans dacă doresc sau nu să muncească în ziua respectivă.

 

Agenţia a mai precizat că îşi asumă resposabilitatea de a garanta siguranţa călătorilor, ceea ce nu se poate face „din cauza lipsei de certitudine privind acoperirea unor posturi esenţiale”, care ar fi fost necesare pentru ca zborurile să se desfăşoare în condiţii normale. În acest context, singura opţiune a fost aceea de a nu asigura deloc traficul aerian.

 

O serie de companii aeriene au anulat sau au reprogramat zborurile, de teamă că vor fi afectate de grevă.

 

Acţiunea de grevă va avea un efect limitat şi asupra spaţiului belgian aerien, întrucât Skeyes este responsabilă de tot traficul aerian de până la o altitudine de 7.500 de metri. Apoi, zborurile sunt coordonate cu ajutorul organizaţiei europene pentru controlul traficului aerian, Eurocontrol, care a precizat că va transmite „rute recomandate pentru a evita spaţiul aerian belgian.”

 

Zborurile guvernului şi ale armatei, însă, nu vor fi afectate.

 

Decizia de a intra în grevă naţională vine după ce Guvernul belgian nu a reuşit să cadă la un acord comun cu trei sindicate importante, pe tema creşterii veniturilor, care este limitată la 0.8% în următorii doi ani. Sindicatele cer salarii mai mari, beneficii şi pensii „rezonabile.”

 

Astfel, aeroportul Charleroi, al doilea cel mai mare din Belgia şi hib local pentru gigantul low-cost Ryanair a anunţat deja că miercuri va fi închis. Totodată, compania Bruxelles Airlines a anulat 222 de zboruri.

 

 

 

 

Sursa:www.stirileprotv.ro