Doi tineri care au reabilitat un castel din judeţul Covasna, construit pe la 1600, demonstrează că turismul rural poate deveni o afacere profitabilă. Cei doi soţi din Bucureşti au avut curaj să investească într-un castel abandonat şi să îl transforme într-o casă de oaspeţi foarte elegantă. Nu au dat greş: au găzduit foarte mulţi turişti încă din primul de după deschidere, relatează digi24.ro.

Castelul grofului Daniel Mihaly, construit la începutul anilor 1600, se află în Tălişoara, un sat tipic unguresc, situat la 60 de kilometri de Braşov. Clădirea a fost moştenită de urmaşii nobilului, însă în perioada comunistă proprietarii au fost nevoiţi să vândă tot şi să fugă în străinătate. O familie din sat a cumpărat castelul, dar cu timpul l-a abandonat.

Soţii Attila şi Lilla Racz, doi tineri din Bucureşti îndrăgostiţi de judeţul Covasna, l-au găsit în paragină, însă l-au cumpărat deoarece doreau să facă turism rural.

Au cumpărat castelul cu aproape 100.000 de euro, iar ulterior au mai investit în el 200.000 de euro din fonduri europene.

„Imobilul l-am cumpărat din fonduri proprii, iar pentru renovare am câştigat un fond european, un fond rural, de dezvoltare rurală de 200.000 de euro”, a povestit pentru postul de televiziune Attila Racz, proprietarul castelului.

Cei doi soţi au văzut în castel o oportunitate de a face un alt tip de turism. L-au reabilitat, astfel încât să nu se piardă nimic din autenticitatea lui. Numai anul trecut, aproape 2.000 de turişti români şi străini le-au trecut pragul.

Practic, în cinci ani, vechiul castel a revenit la viaţă.

„Nu există sprijin financiar de la statul român. Sunt nişte proiecte micuţe. De exemplu, obţinem finanţări pentru nişte evenimente de la oraşul Sf. Gheorghe sau de la oraşul Baraolt sau din zonă, dar acestea sunt sume chiar modice. În schimb, sunt fondurile norvegiene pe care le accesăm a doua oară, deja derulăm anul acesta al doilea proiect norvegian”, adaugă Attila Racz.

Prin acest proiect, proprietarii castelului au obţinut 55.000 de euro, bani pe care îi folosesc pentru organizarea de evenimente culturale: tabere de pictură, de fotografie sau expoziţii.

În judeţul Covasna sunt peste 20 de conace reabilitate. Trei sferturi dintre ele sunt deja în circuitul turistic.