Casa din comuna botoşăneană Mihăileni în care marele compozitor George Enescu a luat primele lecţii de pian, iar mai târziu a compus „Simfonia concertată pentru violoncel şi orchestră op. 8”, a început să prindă din nou viaţă.

Construită de străbunicii compozitorului, casa era în urmă cu doi ani aproape de prăbuşire.

„Să nu mai recunosc casa! Ruina ştiută de-acum de toată lumea începe să capete forme de casă. Pereţii au fost lipiţi cu lut, trei meşteri maramureşeni pun şindrilă pe acoperiş, luminatoarele ridică pleoapele de lemn peste ogradă şi peste toată uliţa. Din lipitura de lut cu pleavă a încolţit iarbă. Casa e vie! O vezi cum îţi adună puterile din nuiele, din temelia străveche, din chirpici şi se aşază trainic pe pământ şi în noul ei destin.

Asemenea ierbii ce creşte din pereţi, ceea ce se întâmplă cu casa lui Enescu din Mihăileni este sămânţa unui miracol. Numai să nu lovească şi aici blestemul românesc al lucrurilor neduse la capăt”, spune jurnalistul Viorel Ilişoi pe pagina personală de Facebook.

Acesta lucru a fost posibil după o campanie a mai multor artişti din România şi din străinătate. Unul dintre cei mai activi artişti a fost pianista Raluca Ştirbăţ, preşedinta Societăţii Internaţionale George Enescu din Viena.

„În această casă a învăţat pentru prima dată, a cântat pentru prima dată la pian, aici şi-a petrecut vacanţe alături de mama sa, şi-a regăsit buna dispoziţie şi forţa de muncă, este de asemenea locul unde a făcut ultimul popas înainte de a părăsi România pentru totdeauna şi aceste locuri trebuie salvate.

În plus, nu ştiu, chiar botoşănenii cât sunt de conştienţi de un mare atu al acestei case. Ea este singura dintre toate casele memoriale enesciene”, a declarat Raluca Ştirbăţ în timpul campaniei de refacere a casei memoriale a lui George Enescu.