Gestul doamnei Sanna Marin, cel mai tânăr politician din lume aflat pe o poziţie atât de importantă, a venit după ce pe reţelele de socializare au fost postate fotografii din clubul în care aceasta a petrecut sâmbătă noaptea, până duminică dimineaţa, aproape de ora închiderii. Pozele o arată dansând, fără să respecte distanţa socială şi fără să poarte mască, cu o sticlă de bere Korona, ceea ce a fost interpretat ca un gest de sfidare. În Finlanda restricţiile nu sunt impuse ci doar recomandate, iar faptele doamnei Marin nu încalcă legislaţia. Mai grav este însă faptul că la momentul petrecerii ea era contact direct al unei persoane pozitive (ministrul de Externe), a făcut un test, dar nu a mai aşteptat rezultatul pentru că era complet vaccinată.

 

A mărturisit că a primit o o notificare de la serviciile medicale să evite ieşirile în comunitate, însă pe telefonul de serviciu pe care-l lăsase la birou (lucru puţin credibil, la acest nivel) şi că a citit mesajul abia după noapte petrecută în club.

 

“Trebuia să judec mai bine situaţia. Îmi pare foarte rău“, a scris şefa guvernului finlandez pe Facebook, după ce opinia publică a reacţionat puternic faţă de gestul său. Rezultatul testului a fost negativ, dar Sanna Marin l-a repetat, cu acelaşi rezultat, şi duminică şi luni.

 

Analiştii cred că, în ciuda faptelor sale, popularitatea doamnei Marin este posibil să fi crescut în rândurile electoratului mai tânăr. Sanna Mirella Marin a fost numită prim-ministru al Finlandei în 2019, iar guvernul său are până acum una dintre cele mai bune performanţe din lume în controlul pandemiei.

 

Şi în Marea Britanie, premierul Johnson se află în centrul unui scandal privind organizarea unei petreceri de Crăciun chiar la el acasă, anul trecut, când ţara se afla în carantină. Oficialul a negat că un astfel de eveniment ar fi avut loc şi a susţinut că doar a glumit cu echipa sa pe acest subiect, ca reacţie la o serie de videoclipuri apărute în presă.

 

 

 

sursa: www.biziday.ro