Atena este capitala Greciei şi a cunoscut o evoluţie glorioasă, mai ales în Grecia Antică, fiind locuită de oameni încă din Epoca Bronzului şi guvernată până în jurul anului 1000 î.Hr. de regi ionieni.

Acropola din Atena a fost înscrisă în anul 1987 pe lista patrimoniului cultural mondial UNESCO. 

Fiind unul dintre oraşele din Europa, care are o istorie impresionantă, el a devenit un important centru de atracţie turistică.

Trecutul istoric atenian

Capitala Greciei a fost un oraş-stat protagonist al istoriei Greciei antice.

După o fază arhaică sub regim monarhic, a urmat un sistem de guvernare aristocrat, care, la început, şi-a exercitat funcţiile de conducere prin intermediul arhonţilor.

Atena cunoaşte între secolele VIII şi VI î.Hr. o perioadă de tensiuni sociale şi crize agrare, cu diferenţe foarte mari între cultivatori şi aristocraţia funciară.

Democraţia ateniană, consolidată rapid, a suportat o răsturnare prin intervenţia nefericită din timpul revoltei ioniene. Ulterior, ea a dobândit un rol de conducere pentru întreaga Grecie în timpul celor două războaie persane.

În 477 î.Hr. a fost creată Liga de la Delos, care includea pe lângă Atena, multe insule din Marea Egee şi oraşe de pe coasta Anatoliei şi Traciei, Atena dobândind hegemonia politico-economică a ligii.

În secolul IV î.Hr. Atena şi-a redobândit vigoarea şi a desfăşurat o politică echilibrată, mai întâi sprijinind Teba, iar ulterior legându-se de puterea dorică.

Sub dominaţia bizantină, în secolele VII-XII d.Hr., Atena a decăzut până la rolul de centru de provincie.

Cucerită de latini în timpul celei de-a patra cruciade, din 1205, a fost sediul unui ducat, până la ocupaţia turcă.

Rămâne sub ocupaţie otomană până în secolul al XIX-lea, fiind unul dintre centrele miscării naţionale greace.

În 1834 a fost proclamată capitala noului stat independent Grecia.

Sursa: historia.ro