Noile cercetări legate de vechimea Marelui Canion contrazic datele de până acum, conform cărora acesta a fost săpat de râul Colorado, în urmă cu 6 milioane de ani. Se spune că, de fapt, timpul de formare ar fi fost mult mai mare, aproximativ 55 de milioane de ani.

Noua dovadă prezentată în Geological Society of America Bulletin demonstrează formarea strâmtorii canionului cunoscută sub numele de Upper Graniţe, în urmă cu 55 milioane de ani.

“Istoria Marelui Canion este mult mai complicată decât s-ar fi crezut.”, susţine Rebecca Flowers, profesor la Universitatea Colorado. “Acest fapt ne demonstrează că Marele Canion nu a apărut brusc, în urmă cu 6 milioane de ani. Este foarte probabil ca aceste vai enorme să se fi format separat, unindu-se de-a lungul timpului. Este evident că anumite segmente s-au dezvoltat diferit, integrându-se ulterior.”

Dezbaterile asupra modului în care s-a format unul dintre cele mai frumoase şi vizitate locuri din lume au atras, pentru multă vreme, atenţia cercetătorilor. Teoria cea mai răspândită era că forţele geologice au dus la ridicarea suprafeţei, iar râul Colorado a creat văile, care au rezultat în final ceea ce numim azi Marele canion. Datarea iniţială a vârstei Marelui Canion a fost făcută pe baza unor sedimente depozitate de râul Colorado, din zona lacului Mead.

Noul studiu se bazează pe o metodă de datare a rocilor, dezvoltată de o echipă de geologi de la Institutul de Tehnologie California, numit “datarea cu uranium-thoriu-heliu”.

Prin măsurarea cantităţilor de uraniu şi heliu conţinute de probele colectate din zona strâmtorii Upper Graniţe, cercetătorii au putut determina perioada în care rocile au fost expuse procesului de eroziune. Temperaturile din pământ sunt mai ridicate decât cele de la suprafaţă, iar rezultatele au arătat că rocile din această zonă au fost expuse la temperaturi mai scăzute în urmă cu 55 milioane de ani în urmă.

Sursa: Naţional Geographic