Oraşul Cluj-Napoca poate fi numit cu uşurinţă un oraş de vis. Multora dintre noi ne-ar plăcea ca şi alte oraşe din ţară să arate aşa sau chiar mai bine.  Deşi multe muzee sunt închise, acestea ascund sute de mii de piese valoroase, care în curând vor putea fi puse la dispozoţia turiştilor. Până atunci, Clujul se poate mândri cu un număr destul de mare de obiective turistice şi muzee care pot fi vizitate.

Grădina Botanică este, de la distanţă, cel mai vizitat obiectiv turistic de tip muzeu din Cluj-Napoca, urmat de Muzeul de Etnografie şi Muzeul de Artă, relevă o sinteză realizată de cluj.travel. Toate cele trei mari instituţii de tip muzeal se află pe un trend ascendent, comparativ cu anii trecuţi. La distanţă apreciabilă se află Muzeul Zoologic şi Colecţia de Istorie a Farmaciei.

Potrivit reprezentanţilor Grădinii Botanice „Alexandru Borza”, 124.201 de persoane au vizitat anul trecut instituţia, dintre care 102.196 au fost plătitori de bilete.

Muzeul Etnografic al Transilvaniei a înregistrat în 2012 un număr de 54.048 vizitatori, în creştere cu 84,63% faţă de anul anterior, se arată într-un comunicat de presă al instituţiei. Dintre aceştia, 40.005 (74,02% din total) au fost înregistraţi la sediul central al muzeului (Palatul Reduta), iar 14.043 (25,98%) au vizitat Parcul Etnografic „Romulus Vuia”.

Muzeul Naţional de Artă Cluj-Napoca a strâns la rândul său un număr impresionant de vizitatori – 43.206 în total, dintre care 12.376 plătitori de bilete, potrivit directorului Călin Stegerean. Şi acest muzeu este pe un trend crescător faţă de 2011, când 39.123 de persoane i-au trecut pragul. Creşterea anuală a fost de 10,4 procente.

Deşi nu beneficiază de o mare expunere publică, Muzeul Zoologic al Universităţii „Babeş-Bolyai” a strâns aproximativ 10.000 de vizitatori, dintre care 8.000, plătitori de bilete, a declarat muzeograful Gergely Osvath.

În acelaşi timp, Colecţia de Istorie a Farmaciei a Muzeului Naţional de Istorie a Transilvaniei a însumat 9.079 de vizitatori, dintre care 4.176 plătitori de bilete, potrivit muzeografului Radu Crişan.

În schimb, Muzeul Universităţii „Babeş-Bolyai”, care în lunile mai şi iunie a fost închis, ratând din această cauză „Noaptea Muzeelor”, a totalizat doar 300 de vizitatori, dintre care 139 de plătitori de bilete.

De menţionat este faptul că unul dintre cele mai mari muzee din Cluj-Napoca, Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei, este închis publicului de mai bine de doi ani. De asemenea, singurul muzeu de speologie din ţară, „Emil Racoviţă”, este închis de circa doi ani.