De ce cresc cazurile de îmbolnăviri cu Covid-19, de fapt. Oamenii de ştiinţă vin cu o nouă ipoteză în privinţa creşterii masive a numărului cazurilor de infectări din această perioadă. Nu te-ai fi gândit niciodată la asta. Iată ce ne transmit specialiştii.

 

De ce cresc cazurile de îmbolnăviri cu Covid-19

Deşi majoritatea ţărilor se află în plină campanie de vaccinare împotriva Covid-19, numărul cazurilor de infectări continuă să crească, iar măsurile impuse de autorităţi sunt tot mai restrictive. Oamenii de ştiinţă din străinătate au identificat o posibilă cauza care explică de ce cresc cazurile de îmbolnăviri cu Covid-19. Aceştia susţin că polenul din aer duce la o creştere masivă a numărului de cazuri de infectare virusul nemilos.

 

Un studiu internaţional arată că aceste concentraţii ridicate de polen care se regăsesc în aer împiedică răspunsul imun al organismului. Pentru aceasta, specialiştii le recomandă, mai ales persoanelor aflate în grupele de risc, să poarte măşti cu o capacitate ridicată de filtrare a particulelor. Iar asta în special primăvara, atunci când există concentraţii foarte mari de polen în aer. Polenul nu răspândeşte virusul, dar inhibă eliberarea unor substanţe care declanşează răspunsul imun.

 

Sunt afectaţi de polen chiar şi cei care nu sunt alergici

Specialiştii susţin că toate persoanele sunt afectate de concentraţia de polen ridicată din aer, inclusiv cele care nu sunt alergice. Un studiu epidemiologic asupra corelaţiei dintre rata de infectare şi nivelul de polen din aer, realizat în 31 de ţări, a arătat că o creştere a abundenţei polenului în aer cu 100 de particule pe mp au dus la o rată de infectare cu 4% mai mare. În condiţiile de carantină, această creştere este înjumătăţită, însă tot a reieşit o asociere semnificativă între cele două. Aşadar, dacă te întrebi de continuă să crească numărul cazurilor de îmbolnăviri cu Covid-19, acesta ar putea fi un răspuns la care nu te-ai fi gândit.

 

Specialiştii au venit şi cu câteva sfaturi în ceea ce priveşte evitarea expunerii la o concentraţie prea mare de polen. Aşadar, foarte importantă este, în primul rând, masca de protecţie. Aceasta trebuie să fie una performantă, cu un grad înalt de protecţie. De asemenea, aceştia recomandă ca, în perioadele în care concentraţiile de polen din aer sunt ridicate, să nu fie deschise prea mult timp geamurile. Totodată, atunci când venim de afară trebuie să ne schimbăm de haine şi să ne spălăm părul. Nici animalele de companie nu ar trebui neglijate, pentru că blana acestora poate aduna o cantitate semnificativă de polen.

 

 

 

 

Sursa: www.playtech.ro