Franţa impune folosirea unui „permis de sănătate” pentru accesul în muzee, cinematografe sau alte spaţii culturale, în mijlocul unui val puternic de îmbolnăviri cu Covid-19, generat de virulenta variantă Delta, relatează BBC. De miercuri, francezii vor trebui să facă dovada vaccinării, unui test negativ sau vindecării de Covid pentru a putea intra în majoritatea muzeelor şi cinematografelor.

 

Parlamentarii francezi vor dezbate dacă să extindă această regulă şi pentru luna august la intrarea în cafenele restaurante şi spaţii comerciale. Decizia a fost luată la o zi după ce Franţa a înregistrat 18.000 de cazuri noi în 24 de ore, o creştere masivă, generată în principal de circularea variantei Delta, original descoperită în India. În această situaţie, guvernul de la Paris a anunţat că Franţa a intrat în al patrulea val al pandemiei.

 

Numărul de cazuri a crescut accelerat în ultimele zile, săptămâna trecuta se înregistrau medii de 7.000 de cazuri pe zi. Săptămâna aceasta, numărul a crescut cu 150%.

 

„Nu am mai văzut aşa ceva până acum”, a spus ministrul sănătăţii francez, Olivier Veran, în faţa Adunării Naţionale, camera inferioară a parlamentului francez. El a precizat că varianta Delta nu se poate compara cu nicio altă variantă anterioară în ce priveşte capacitatea crescută de transmitere.

 

Preşedintele Emmanuel Macron anunţase anterior că există planuri pentru crearea acestui „permis sanitar” dar şi vaccinarea obligatorie a celor care lucrează în domeniul sanitar, până în septembrie.

 

Planurile lui Macron, însă, s-au dovedit controversate şi au dus la proteste. Peste 100.000 de francezi au protestat, sâmbătă, împotriva vaccinării şi a certificatelor COVID la Paris, Strasbourg, Lille şi la Montpellier. Protestatarii au scandat „Libertate!” şi au purtat semne care denunţau o „dictatură sanitară” a preşedintelui Macron.

 

 

 

 

Sursa: www.digi24.ro