În inima Transilvaniei se află o salină care are o vechime de peste două milenii, scrie CNN. Astăzi, salina a devenit o atracţie turistică neobişnuită, iar mii de turişti coboară în galeriile sale verticale pentru a juca mini-golf, bowling sau pentru a vâsli pe lacul subteran.

Site-ul postului de televiziune CNN a publicat mai multe fotografii cu salina Turda realizate de fotograful britanic Richard John Seymour, care a vizitat-o recent deoarece documentează peisajele modificate de om.

Salina din Turda are o vechime de 2.000 de ani şi a început să fie folosită ca muzeu şi parc de distracţii din anul 1992, mai scrie CNN.

Mina de sare a fost închisă în anul 1932, iar în timpul celui de-al Doilea Război Mondial a fost folosită ca adăpost. Ulterior, înainte de a-şi deschide porţile turiştilor, a fost utilizată şi ca depozit de brânză.

În interiorul salinei Turda, turiştii pot să meargă la spa, să joace bowling sau mini-golf. De asemenea, în interiorul ei este şi un amfiteatru cu 80 de locuri. Salina Turda este compusă din mai multe mine, aflate la o adâncime cuprinsă între 70 şi 120 de metri.

„Fotografierea acestui spaţiu a fost o provocare datorită dimensiunilor sale. Trecerea de la natură la antropic este una lină”, a povestit fotograful.

În trecut, salina Turda reprezenta un venit important pentru regii maghiari sau pentru Imperiul Habsburgic: pe atunci, sarea era mai valoroasă decât aurul şi susţinea comunitatea locală.

În anul 2008, în salina Turda au fost investite 6 milioane de euro.