Primarul Bill de Blasio a anunţat că pentru 1,1 milioane de copii şi 75 de mii de profesori care fac parte din cel mai mare sistem de învăţământ al Statelor Unite, şcoala nu va începe la 10 septembrie, ci va fi amânată, pentru a oferi timp autorităţilor să ia măsuri pentru protejarea copiilor, profesorilor şi personalului auxiliar de infectarea cu . În trecut, chiar primarul a insistat asupra faptului că sălile de clasă se vor redeschide la timp în această toamnă, susţinând că elevii au nevoie urgentă de cursuri predate în sistem clasic, în special cei care provin din familii cu venituri reduse, afirmaţie susţinută de experţi în educaţie.

Sindicatele din învăţământ şi-au exprimat îngrijorarea săptămâni la rând cu privire la faptul că în New York se pregătea deschiderea anului şcolar fără măsuri de protecţie, în contextul creşterilor cazurilor de şi au ameninţat cu greva. De altfel, este singurul dintre oraşele mari ale SUA în care şcolile vor îmbina sistemul de învăţământ clasic cu cel online. Conform planului primarului, majoritatea copiilor se vor prezenta la şcoală între una şi trei zile pe săptămână, prin rotaţie, şi vor avea cursuri online celelalte zile. Elevii, profesorii şi alţi membri ai personalului vor fi obligaţi să poarte măşti toată ziua, cu excepţia pauzei de prânz.

Redeschiderea şcolilor ar putea contribui şi la stabilizarea economiei. Aproape 70 la sută dintre angajatori au identificat redeschiderea şcolilor drept una dintre cele mai importante trei probleme care determină revenirea angajaţilor la birou.