Cancelarul german Angela Merkel a prezentat măsurile de stimulare economică, după o şedinţă de 14 ore a coaliţiei de guvernare. Acestea depăşesc orice alte programe naţionale de intervenţie după pandemie, lansate de alte ţări din Zona Euro.

 

TVA va fi redusă de la 19% la 16% pentru şase luni începând cu 1 iulie. Pentru HORECA, TVA scade de la 9% la 7%, în aceeaşi perioadă. Impactul bugetar al reducerii TVA este estimat la 20 de miliarde de eure;

 

Municipalităţile vor primi de la guvernul federal fonduri totalizând 10 miliarde de euro pe an, pentru investiţii în infrastructură şi locuinţe;

 

O subvenţie familială, plătită o singură dată, de 300 de euro pentru fiecare copil

 

Stimulentele pentru promovarea vânzării de maşini electrice vor fi de două ori mai mari, dar guvernul renunţă la intenţia de a stimula şi vânzarea de maşini non-electrice.

 

Potrivit cancelarului Angela Merkel, acest pachet de stimulare se va ridica la 130 de miliarde de euro, care se adaugă celui de 750 de miliarde de euro anunţat anterior pentru intervenţie în economiei prin ajutarea afacerilor.

 

Ministrul Finanţelor, Olaf Scholz, a declarat că pachetul va fi finanţat parţial prin împrumuturi suplimentare: “Vrem să ieşim din această criză cu vigoare. Putem face acest lucru pentru că am economisit bine în ultimii ani”, a spus Scholz.

 

Intervenţia masivă a statului german în economie a creat deja controverse în interiorul Uniunii Europene, numeroase ţări acuzând că măsurile de ajutor ar putea agrava dezechilibrele din blocul comunitar şi vor denatura piaţa unică europeană.

 

 

 

Sursa: www.biziday.ro