16 români şi italiei au fost arestaţi preventiv. Sunt bănuiţi că prezentau documente false, ale unor români care nu existau în realitate sau care nu au fost niciodată în Italia. Respectivele documente dovedeau că cetăţenii se încadrează pentru obţinerea sprijinului financiar, inclusiv că sunt rezidenţi în ţară de cel puţin zece ani. Cei 16 vor fi cercetaţi sub acuzaţiile de extorcare şi obţinere ilegală de bani publici.

 

Procurorii italieni au estimat că prejudiciul ar fi de la 20 până la 60 de milioane de euro, reclamând că au fost făcute plăţi ilegale către circa nouă mii de persoane. Reţeaua fie îi plătea pe funcţionari să aprobe dosarele, fie îi intimida. Autorităţile au desfăşurat percheziţii în provinciile Milano, Brescia, Pavia, Lodi şi Cremona (din regiunea Lombardia) şi Agrigento (în Sicilia).

 

Aşa-numitul “venit de cetăţenie” este un ajutor social adoptat în timpul primului Cabinet Giuseppe Conte, pentru a reduce riscul de sărăcie şi excludere socială. De la început, iniţiativa a fost criticată pentru că descurajează căutarea activă a unui loc de muncă şi poate fi fraudată.

 

 

 

 

Sursa: www.biziday.ro