Studierea noului coronavirus, care provoacă infecţia COVID-19, a stablit o serie de simptome specifice acestei îmbolnăviri. Identificarea lor duce la un tratament administrat la timp şi, implicit, la o însănătoşire mai rapidă. Iniţial, s-a crezut că doar febra ridicată arată că este vorba despre infecţia COVID-19, însă au fost asociate bolii şi alte simptome de care trebuie să ţinem cont!

 

1. Respiraţia dificilă

 

E cel mai grav simptom al coronavirusului, însă nu apare din momentul infectării şi, în unele cazuri, atunci când a fost identificat a fost prea târziu. Pacienţii infectaţi au acuzat o senzaţie de sufocare, unii chiar au asemănat starea cu aceea pe care o ai când eşti cu capul în apă şi nu ai aer. Şi asta pentru că plămânii nu mai au capacitatea de a se umple cu aer şi respiraţia devine grea şi apoi imposibilă.

 

2. Febra

 

Temperatura corpului este extrem de importantă în depistarea coronavirusului, însă trebuie luată în considerare temperatura normală a fiecărei persoane, care poate fi cuprinsă între 36,1 şi 37,2 grade Celsius. Astfel, dacă temperatura trece de 38 de grade ne putem pune primele semne de întrebare.

3. Tusea uscată

 

Infecţiei COVID-19 îi este asociată o tuse uscată, incomodă şi resimţită în piept. Un raport publicat de Organizaţia Mondială a Sănătăţii în februarie, citat de monitorulcj.ro, a constatat că peste 33% din 55.924 de persoane confirmate pozitiv la Covid-19 au avut o tuse seacă, sufocantă.

 

4. Frisoanele şi durerile musculare

Mulţi dintre oamenii infectaţi cu noul coronavirus, s-au plâns de dureri musculare extreme, de parcă tot corpul este lovit. În unele cazuri au apărut şi frisoane, ca urmare a temperaturii ridicate, semn că sistemul imunitar luptă cu infecţia. În cazuri rare, a apărut şi delirul.

 

5. Confuzia

 

Capacitatea sau o parte din ea de a fi alert, de a reacţiona normal la situaţiile de zi cu zi se pierde. Dacă această confuzie apare în acelaşi timp cu febră, tuse sau buze pe un ton albăstrui, trebuie să alertaţi autorităţile

 

6. Probleme digestive

 

Este unul dintre simptomele care la începutul crizei nu au fost considerate simptomatice ale COVID-19. Creşterea cazurilor a schimbat această opinie, iar diareea se adaugă pe lista simptomelor de coronavirus.

 

7. Ochii roşii

 

Tot mai mulţi pacienţi depsistaţi pozitiv s-au plâns de acest simptom. Se recomandă ca în cazul purtării lentilelor de contact să fie înlocuite cu ochelari. Conjunctivita este extrem de contagioasă şi de această dată efectul poate fi dublat la purtarea coronavirusului.

 

8. Fără miros şi fără gust

 

Dacă apare, este doar un efect uşor sau moderat al virusului. Anosmia este, totuşi, un indiciu semnificativ al prezenţei în organism a COVID-19. Problema este când febra şi tusea se adaugă la acest simptom.

 

9. Oboseală

 

Un raport oferit de Organizaţia Mondială a Sănătăţii explică faptul că aproape 40% din cele aproape 6.000 de persoane analizate au resimţit oboseală nejustificată şi nevoia de a dormi. Şi asta pentru că organismul este extenuat şi stors de energie din cauza luptei cu infecţia şi are nevoie să se refacă prin somn.

 

10. Dureri de cap şi de gât

 

Dintre cele 6.000 de cazuri analizate de OMS în China, 14% dintre cazurile de Covid-19 au prezentat simptome de durere de cap şi gât, în timp ce aproape 5% au avut congestie nazală.

 

 

 

Sursa: www.viva.ro