Cei mai mulţi români aleg să petreacă sărbătorile de Paşte acasă, cu familia şi prietenii, şi aproximativ 46% planifică şi economisesc din timp pentru cumpărăturile din această perioadă, arată un sondaj online.

Potrivit sondajului, desfăşurat pe www.SigurantaFinanciara.ro în perioada 21 - 31 martie la iniţiativa Provident Financial România, la care au participat 1.112 de respondenţi din toată ţara, aproape 13% dintre români declară că îşi vor petrece sărbătorilede Paşte într-o vacanţă de câteva zile în ţară sau în străinătate, pe care 37,5% o planifică din timp, economisind şi căutând oferte speciale şi reduceri. În total, 42,5% dintre respondenţi spun că vor aloca un buget de cel mult 650 de lei de persoană pentru vacanţa de Paşte.

Pentru cadourile şi cumpărăturile de sărbători, 33,5% dintre respondenţi declară că îşi planifică din timp cheltuielile şi fac tot posibilul să se încadreze în buget, în timp ce peste 21% spun că vor face cumpărăturile în funcţie de oportunităţi, chiar dacă se aşteaptă să depăşească bugetul disponibil. Totodată, 19,9% dintre respondenţi spun că nu economisesc specific pentru această perioadă a anului, dar că vor aloca bugetele necesare din economiile pe care le fac pe parcursul anului, iar 16,5% declară că fac toate cumpărăturile cu câteva zile înainte, fără să ţină cont de buget, urmând să găsească ulterior soluţii pentru a compensa deficitul.

Astfel, coşul de cumpărături pentru masa tradiţională şi alte cumpărături specifice presupune un buget similar celui din oricare altă săptămână din an pentru 38,2% dintre participanţii la sondaj, în timp ce 40,6% spun că se lasă cuprinşi de febra sărbătorilor şi cheltuiesc mai mult decât pentru coşul de cumpărături dintr-o săptămână obişnuită. Restul se aşteaptă să cheltuiască mai puţin pentru cumpărături decât de obicei şi precizează că toate cheltuielile vor fi împărţite cu întreaga familie.

În total, pentru masa şi cadourile de Paşte, aproximativ 44% dintre români preconizează că vor cheltui mai puţin de 20% din veniturile lunare ale familiei sau chiar deloc, pentru că au economisit şi planificat bugetul din timp pentru a acoperi toate cheltuielile necesare. Doar 16,3% dintre respondenţi spun că nu vor face nicio concesie şi că vor aloca un buget mai mare de jumătate din veniturile lunare ale familiei, urmând să reechilibreze bugetul ulterior.

Dintre cei 1.112 de participanţi la sondaj, aproximativ 42% au între 25 şi 40 de ani, în timp ce o treime au între 18 şi 25 de ani. Cei mai mulţi dintre respondenţi (38,5%) au venituri familiale lunare cuprinse între 1.000 şi 2.500 de lei, peste un sfert (24,8%) au un buget de familie cuprins între 2.500 şi 4.000 de lei, iar aproximativ 1 din 10 obţin venituri lunare mai mari de 4.000 de lei.