Sunt ultimele ore pe care Marea Britanie le petrece ca membru al Uniunii Europene. Vineri, la ora locală 23:00, deja sâmbătă ora 1:00 la noi, Marea Britanie va deveni prima ţară care părăseşte Uniunea Europeană. După această dată va urma o perioadă de tranziţie care va dura până la 31 decembrie 2020, timp în care Marea Britanie va continua să se supună regulamentelor europene. Iar asta înseamnă că, potrivit acordului negociat de guvernul britanic cu Comisia Europeană, drepturile cetăţenilor europeni din Regat, inclusiv ale românilor, sunt protejate.

 

Libertatea de mişcare e printre marile beneficii ale Uniunii Europene. Posibilitatea de a călători oriunde în cele 28 de state membre fără viză şi fără paşaport, doar cu buletinul, fără restricţii pe piaţa muncii şi la studii, toate acestea vor deveni istorie mai devreme sau mai târziu pentru Marea Britanie. Iată cum se vor schimba lucrurile după Brexit:

 

Va fi nevoie de viză pentru intrarea în Marea Britanie?

Condiţiile de călătorie în Marea Britanie nu se schimbă până la sfârşitul anului.  Perioada de tranziţie expiră la 31 decembrie 2020.

 

Ieşirea Marii Britanii din Uniunea Europeană deschide o perioadă de tranziţie care durează 11 luni, adică până la sfârşitul acestui an. În această perioadă Marea Britanie şi Uniunea Europeană negociază termenii viitoarei colaborări. În toată această perioadă, Regatul Unit rămâne membru UE, implicit se supune regulilor UE, adică libertatea de mişcare se va păstra. Nu va fi nevoie de vize, nici de paşapoarte, călătoriile în Marea Britanie vor avea loc în aceleaşi condiţii ca până acum.

 

Ce se întâmplă după perioada de tranziţie?

Condiţiile de intrare în ţară se vor schimba din 2021 şi depind de viitoarea colaborare cu UE. Aici intrăm pe teren necunoscut.

 

Condiţiile de călătorie în Marea Britanie se vor schimba în funcţie de viitorul acord de cooperare între Londra şi Bruxelles. Pentru că ştim că una dintre temerile evocate frecvent în timpul campaniei pentru referendumul din 2016 a fost migraţia, cu siguranţă vom vedea reguli noi pentru cei care vor dori să muncească sau să studieze în insule.

 

În ceea ce priveşte turismul sau călătoriile de afaceri, guvernul britanic a precizat că nu are în vedere să introducă vize, dar cel mai probabil intrarea în ţară se va face după 2021 cu paşaportul, şi nu doar cu buletinul ca până acum.

 

Ce se întâmplă cu românii care se află deja în Marea Britanie?

Românii se pot înregistra pentru un nou statut de şedere. Cererile pentru noul statut pot fi depuse până în iunie 2021.

 

Până la 30 iunie 2021, drepturile europenilor din Regatul Unit rămân neschimbate.

 

Marea Britanie a înfiinţat un sistem de înregistrare a cetăţenilor din Uniunea Europeană care le dă posibilitatea românilor să aplice pentru noul statut de şedere post-Brexit. Sunt două variante:

 

Cei care au locuit în ultimii 5 ani în Marea Britanie sunt eligibili pentru statutul de rezident permanent.

Cei care au acumulat o perioadă mai scurtă pot obţine statutul de stabilire provizorie.

Formularul poate fi găsit pe site-ul guvernului britanic şi are instrucţiuni inclusiv în limba română. Cererile se primesc până la 30 iunie 2021, iar în tot acest timp, drepturile cetăţenilor UE vor rămâne neschimbate. După această dată, românii care doresc să studieze sau să muncească în Regat vor avea cel mai probabil nevoie de un permis special, cam cum era şi înainte ca România să adere la Uniunea Europeană.

 

Ce drepturi au românii în baza noului statut de şedere în Marea Britanie?

Dreptul de a lucra

Dreptul de a studia

Acces la servicii medicale

Românii care obţin fie statutul de rezident permanent, fie cel provizoriu vor avea dreptul să lucreze în Marea Britanie, vor putea să studieze, vor avea acces la serviciile medicale. Ce trebuie să ştiţi e că în acest moment dovada noului statut e doar online, nu vine şi sub forma unui document fizic. Mai multe asociaţii susţin că lipsa unui act ar putea să-i pună pe cetăţenii europeni în imposibilitatea de a accesa anumite servicii.

 

 

Sursa: www.digi24.ro