Muzeul ”Crama 1777” din Valea Călugărească este cel mai nou muzeu din Prahova.  Obiectivul turistic de pe Drumul Vinului este o reproducere a Cramei de la 1777, cea mai veche construcţie ţărănească din lemn de pe teritoriul judeţului Prahova şi printre cele mai reprezentative din zonele viticole ale Ţării Româneşti, fiind construită în anul 1777, conform inscripţiei existente pe portalul uşii.

Reconstrucţia Cramei a avut ca scop pe de o parte recuperarea unuia dintre cele mai importante monumente de arhitectură sătească din Prahova, iar pe de altă parte realizarea unui muzeu tematic de vini-viticultură.

Crama propriu-zisă, care în secolul al XVIII-lea era destinată mustăritului strugurilor, prezintă o serie de unelte şi obiecte necesare într-o cramă, precum unelte pentru viticultură, pentru prelucrarea strugurilor şi vase pentru păstrarea vinului. Se remarcă în mod deosebit câteva piese de sfârşit de secol XIX, respectiv o presă de mari dimensiuni, o pompă de vin fabricată în Germania, un lin cioplit din lemn, precum şi o colecţie de etichete şi sticle pentru vin. Tot în această sală a fost reconstituit un atelier de tâmplărie - dogărie cu banc de lucru şi unelte pentru prelucrarea lemnului. Vinoteca găzduieşte o colecţie de vinuri din soiuri specifice podgoriilor din vecinătatea cramei.

În beciul cramei – care are destinaţia de sală de degustare a vinului – unde, la început se păstra vinul, acum se află o colecţie de butoaie pentru vin şi rachiu de tescovină, cu capacitate care variază între 300 şi 500 l; un cazan de ţuică pentru procesarea tescovinei fermentate în vederea obţinerii rachiului; o colecţie de ceramică, cu piese din secolele XIX-XX, din diferite regiuni ale României, pentru păstrarea şi consumul vinului şi a rachiului.

Sala de la intrarea în muzeu găzduieşte dosarul cu documentele întocmite pentru crearea primului muzeu de către profesorul Nicolae Simache; macheta cramei, iar pe unul dintre pereţi este expusă harta judeţului Prahova cu Drumul Vinului.

Expoziţia de la mansardă, denumită sugestiv “Mlădiţele vieţii”, prezintă o colecţie de costume populare româneşti din diferite regiuni ale ţării, având ca motiv viţa de vie. Tot aici este expusă şi o icoană pe sticlă, din secolul al XIX-lea, din Făgăraş, care îl prezintă pe Isus cu viţa de vie, un covor datat 1896, lăzi de zestre, precum şi o colecţie de monede descoperite în zonă.

Muzeul se află în satul Valea Largă din comuna Valea Călugărească şi este deschis de marţi până duminică între orele 9.00-17.00, lunea fiind închis.