Începe confruntarea pe mucenici. În bătălia pe regiuni, niciun bucătar nu cedează. Mucenicii moldoveneşti sunt unşi cu miere şi acoperiţi cu nucă. Iar cei munteneşti, mai mărunţi, sunt acoperiţi cu sirop aromat.

Cu o scurtă rugăciune începe plămădirea aluatului pentru mucenicii moldoveneşti. Li se mai spune sfinţişori, iar reţeta seamănă cu cea a cozonacului.

Pe 9 martie, credincioşii îi cinstesc pe cei 40 de mucenici. Femeile pregătesc colaci, irar bărbaţii le onorează memoria cu câte 40 de pahare.

Sfinţişorii au prins acum formă şi sunt aşezaţi în tăvi, nu înainte de a fi unşi cu gălbenuş de ou. Gustul autentic este dat de cuptorul cu lemne.

Cei 40 de mucenici au fost soldaţi romani staţionaţi în Armenia, în anul 320. Când s-a descoperit că erau creştini, au fost aruncaţi într-un lac îngheţat.

Îndulcirea simbolică a apei se practică şi în Muntenia. Aici, mucenicii şi siropul se pun în strachină în proporţii egale. Este o reţetă pe care, în trecut, femeile o învăţau una de la alta.

În Muntenia, aluatul mucenicilor este făcut doar din făină, apă şi sare. Siropul însă, lasă loc pentru improvizaţie.

Dacă mucenicii se făceau pe vremuri doar acasă, în prezent pot fi cumpăraţi şi din magazin. Astfel, muntenii şi moldovenii au ajuns să guste fiecare din mucenicii celorlalţi.