Venitul de 30.000 de euro la hectar pe care îl promite cultura de Paulownia a făcut ca acest copac să devină o adevărată vedetă când vine vorba despre înfiinţarea unei noi afaceri în agricultură.

 

Agrointeligenţa şi-a propus să afle cum se poate obţine acest câştig frumos cultivând Paulownia în România aşa că a stat de vorbă cu românul care a înfiinţat prima plantaţie la noi în ţară şi care anul acesta va face prima recoltă de lemn de la această cultură.

 

În 2011, Paul Basoc a înfiinţat la Bistriţa prima afacere cu Paulownia din România. ”Pot să spun că am adus Paulownia la noi în ţară ca şi cultură agricolă, ca şi plantă energetică. Această specie exista la noi încă din 1973, însă doar cu întrebuinţări ornamentale, nicidecum pentru producţia de biomasă sau cherestea”, explică proprietarul afacerii Paulownia Online.

 

El recunoaşte că notorietatea plantei a fost cel mai mare duşman al plantaţiilor de Paulownia în România. ”Eu văzusem deja exploataţii mari în Germania, Ungaria sau în Spania – ţara cu cele mai mari suprafaţe din UE. La noi lumea a fost mai reticentă la început. E de înţeles: există 28 de soiuri de Paulownia, iar cele care existau la noi nu se pretau la exploataţii agricole pe suprafeţe extinse”, explică Basoc. De altfel, bistriţeanul şi-a înfiinţat propria pepinieră cu laborator şi, în funcţie de zona în care se înfiinţează plantaţia, comercializează soiul care se pretează la condiţiile de acolo. ”Aceasta este cea mai mare greşeală pe care mulţi au făcut-o. Au cumpărat material săditor la întâmplare, fără a lua în calcul specificitatea poziţionării suprafeţei pe care se face plantarea”, explică antreprenorul care a înfiinţat deja peste 800 de hectare de Paulownia în toată România. Cea mai mare suprafaţă – 50 de hectare este acum în lucru, secondată de investiţia făcută la o fermă arădeană unde a executat plantarea pe 22 de hectare.

 

Ce soiuri ”merg” în România

 

”În ţara noastră se adaptează cel mai bine din punct de vedere climatic şi al solului urmatoarele specii: Paulownia tomentosa, Paulownia Shang tong şi Paulownia elongata, Paulownia arctic, Paulownia fortunei”, este recomandarea specialistului de la Paulownia Online. O altă recomandare este legată de pH-ul solului unde se face plantarea şi care trebuie să fie între 4,5 şi 7.

 

Materialul săditor – mai ieftin pentru plantarea de primăvară.

 

Înfiinţarea unui hectar de plantaţie de Paulownia reprezintă o investiţie în sine, iar secretul pentru a avea cheltuieli minime este de a opta pentru plantarea de primăvară – în lunile aprilie, mai, iunie, cel tâziu începutul lui iulie. ”Plantaţia poate fi înfiinţată primăvara sau toamna, fără diferenţe pentru viabilitatea culturii, însă cu o diferenţă în însă costul materialului săditor – mai ieftin la început de an, când se pot pune plăntuţe de 20 de centimetri, în timp ce toamna plantăm material deja lemnificat – ca nişte butaşi. Din acest motiv, costul nostru de a produce materialul pentru primăvară este mai mic, iar preţul pentru înfiinţarea unui hectar de Paulownia este de 1.500 de euro. Toamna, preţul pentru aceeaşi lucrare este de 2.900 de euro”, explică Paul Basoc diferenţa de preţ în funcţie de sezonul de plantare.

 

600 de puieţi pe un hectar

 

Pe un hectar de teren agricol se plantează 600 de bucăţi de răsad pentru arborii cultivaţi pentru cherestea, iar manopera de plantare este gratuită. ”Preferăm să asigurăm noi plantarea pentru că oferim şi asigurare pentru primul an. Fiecare răsad care nu prinde este înlocuit pe cheltuiala noastră, aşa că este şi interesul firmei să meargă totul bine”, explică Basoc care menţionează că suprafaţa minimă pe care firma sa execută plantări este de jumătate de hectar.

 

Irigarea plantaţiei este esenţială

 

Odată plantat, arborele Paulownia creşte văzând cu ochii. Aproape la propriu. Încă din primul an, plăntuţa de 20-30 de centimentri atinge înălţimea medie de 3 metri. În cazuri fericite, precum cel al unui fermier din Dolj, planta a atins 3,8 metri în doar 6 luni. ”Întreţinerea plantaţiei este esenţială. Prin intermediul pozelor trimise de clienţi, noi monitorizăm lunar cultura. Se fac şi lucrări de întreţinere, cu costul rezonabile. Astfel, Paulownia are nevoie de fertilizare – costă 200-300 de lei/an, de două prăşiri pe an şi de toaletare aproape lunară a arborilor. Totodată, irigarea este esenţială, iar noi punem la dispoziţia clienţilor un sistem inovator al cărui cost se ridică la 600 de euro/ha şi pe care îl montăm gratuit când înfiinţăm cultura”, explică Paul Basoc care sunt lucrările agricole ce trebuie făcute pe o exploataţie de arbori Paulownia.

 

Recoltare după anul 4 de la înfiinţarea exploataţiei

 

Vorbind de valorificarea culturii de Paulownia, Paul Basoc spune că totul depinde de tipul de exploataţie pentru care s-a optat. Astfel, arborele poate fi cultivat în scop ornamental, pentru apicultură, pentru biomasă sau pentru cherestea. Recunoaşte că la noi în ţară, majoritatea clienţilor săi au optat pentru ultima variantă, cea care le asigură şi cel mai mare profit. ”Recoltarea lemnului se face, în medie, în anul 4 sau 5 de la înfiinţarea exploataţiei, când diametrul arborelui atinge 18 centimentri. În cele mai nefericite cazuri, recoltarea se face cel târziu în al 9-lea an”, explică antreprenorul care încheie contracte de preluare a lemnului de la cultivatori. Se obţine o medie de 0,5 metri cubi de la un arbore, iar preţul oferit este de 100 de euro/metru cub de lemn. ”La un calcul simplu, din 600 de arbori, se recoltează 300 de metri cubi, adică cei 30.000 de euro venitul de care vorbeşte toată lumea”, garantează bistriţeanul. El spune că anul acesta va aduce o premieră importantă pe piaţa lemnului din România: prima cultură înfiinţată de el va fi recoltată în zona Aradului, lucrare ce se efectua în toamnă şi care, spune el, va fi momentul de turnură pentru cultura de Paulownia în România. ”Lumea va vedea că recolta e reală, câştigul la fel. Până acum nu aveam cum să avem exploataţii recoltate dacă noi am adus varietăţile de Paulownia pentur producţia de cherestea abia în 2011”, subliniază Paul Basoc.

 

 

 

 

sursa: www.surplusdesanatate.info