Vizitele fulger pe care Olaf Scholz, cancelarul Germaniei, le va face în cele două capitale vin în contextul retragerii personalul diplomatic şi militar din Ucraina de către majoritatea ţărilor occidentale.

 

Potrivit Financial Times, este de aşteptat ca liderul german să încerce să-l convingă pe Vladimir Putin să detensioneze situaţia de la graniţa cu Ucraina, ilustrându-i cât mai clar cât de grave ar fi consecinţele unui atac şi sancţiunile împotriva Rusiei. O sursă diplomatică a declarat că Scholz “va sublinia unitatea UE, SUA şi a Regatul Unit”, în situaţia unei invazii.

 

Financial Times citează şi surse apropiate cancelarului german, care au spus că, deşi nu se aşteaptă la un rezultat concret în urma vizitei, nici nu este un moment potrivit acum pentru a renunţa la eforturile diplomatice. Principalul obiectiv al lui Scholz este “acela de a înţelege mai bine obiectivele Rusiei şi de a încerca să afle dacă există vreo cale de întoarcere la dialogul direct”.

 

Duminică, Joe Biden şi Volodymyr Zelensky au vorbit la telefon, iar liderul ucrainean i-a cerut lui Biden să facă o vizită în zilele următoare la Kiev, într-o demonstraţie de solidaritate. “Sunt convins că sosirea dumneavoastră la Kiev în următoarele zile, care sunt cruciale pentru stabilizarea situaţiei, va fi un semnal puternic şi va contribui la detensionare”, a spus Zelensky, fără a primi însă niciun răspuns din partea Casei Albe.

 

De asemenea, preşedintele american a vorbit sâmbătă mai bine de o oră la telefon cu Vladimir Putin, dar, potrivit Washintonului, nu a reuşit să schimbe poziţia liderului rus.

 

Evaluările serviciilor de informaţii americane arată că Rusia ar putea lansa o invazie pe scară largă în zilele următoare.

 

 

 

 

 

Sursa: www.biziday.ro