Chiar dacă pandemia de coronavirus se află acum pe o pantă descendentă, purtarea măştii de protecţie va fi obligatorie multă vreme de acum înainte… Din păcate însă, aceasta reprezintă o problemă pentru persoanele care poartă ochelari. Iată cum puteţi evita aburirea lentilelor atunci când purtaţi mască!

 

Distanţarea socială, igienizarea mâinilor şi purtarea măştii au devenit deja o obişnuinţă pentru noi toţi, începând din luna martie, şi chiar dacă au scăzut cazurile de COVID-19, asta nu înseamnă că vom renunţa la aceste obiceiuri. Pe lângă neplăcerile pe care le acuză unii dintre noi, care susţin că masca îi împiedică să respire, iată că mai există una – în timpul purtării măştii, ochelarii se aburesc.

 

Masca trebuie ajustată perfect, pentru a împiedica ieşirea aerului cald

Cum majoritatea populaţiei adulte are dioptrii mai mari sau mai mici, această problemă este una deloc de neglijat. Iată aşadar ce puteţi face pentru a evita aburirea ochelarilor! Dat fiind că aerul cald expirat prin nas şi gură se condensează la contactul cu lentilele mai reci ale ochelarilor, de cele mai multe ori cei care poartă ochelari se trezesc cu ochelarii „opacizaţi”. Acest lucru este valabil, evident, şi în cazul celor care poartă ochelari de soare… Ce puteţi face în această situaţie?

 

În primul rând, dacă masca are bandă metalică în zona de deasupra nasului, strângeţi-o ferm, pentru a se ajusta şi a împiedica ieşirea aerului cald. Dacă masca are prindere la spate, legaţi-o mai strâns. De asemenea, soluţiile pentru dezaburirea ochelarilor, existente în comerţ, sunt şi ele eficiente.

 

Săpunul lichid şi spuma de ras, cea mai simplă soluţie

 

De asemenea, o soluţie la îndemână pentru a împiedica aburirea ochelarilor este săpunul lichid. Acesta se aplică în strat subţire, în formă de X, pe lentilele ochelarilor, apoi se şterge cu o cârpă moale din bumbac sau microfibră, iar ulterior ochelarii se clătesc. Acelaşi efect îl are şi spuma de ras. Se şterg lentilele pe ambele feţe cu spumă de ras, apoi se clătesc cu apă caldă. De altfel, metoda este de mult verificată, acelaşi truc fiind fololosit pentru evitarea aburirii oglinzilor din baie.

 

Dacă nu v-aţi pregătit de acasă pentru această situaţie, puteţi folosi un banal şerveţel de hârtie. Pliaţi-l şi dublaţi cu el pe dedesubt partea de sus a măştii, care stă pe nas. Astfel, şerveţelul va absorbi aerul cald expirat şi umiditatea, împiedicând aburirea lentilelor!

 

 

 

 

Sursa: www.viva.ro