Cu o medie de aproape 6.000 de cazuri în ultimele zile, în Elveţia spitalele din cele mai afectate zone încep să nu mai aibă unde să interneze pacienţii în stare gravă. Spitalele Universitare din Geneva au făcut apel la voluntari cu instruire medicală şi la personalul pensionat pentru a ajuta la îngrijirea numărului record de pacienţi pe care îl aşteaptă în următoarele zile.

 

Autorităţile sanitare estimează că locurile la ATI vor ajunge la saturaţie între 6 şi 18 noiembrie.

 

Se apropie, aşadar, acel moment în care trierea se va face la sânge. În cazul lipsei paturilor la terapie intensivă nu va mai fi făcută nicio resuscitare, arată planul pentru astfel de situaţii.

 

Pacienţii în vârstă de peste 85 de ani şi cei de peste 75 de ani cu boli grave şi supravieţuire estimată la mai puţin de 24 de luni nu vor mai fi internaţi la reanimare. 

 

Alexandru Dobrinov, medic român stabilit în Elveţia, a explicat la Digi24 că situaţia încă nu este la limită, dar că în două – trei săptămâni, dacă curba de infectare va creşte în ritmul actual, măsurile prevăzute în acest plan ar urma să se aplice.

 

"Avem foarte multe cazuri de infectare, s-au mărit exponenţial în două săptămâni.

 

Explicaţia pentru această situaţie este că măsurile de protecţie au fost ridicate, se trăia în mod normal, la evenimentele sportive, stadioanele şi sălile de sport permiteau ocuparea a două treimi din locuri. Au fost evenimente culturale, se relaxase foarte mult situaţia. Au fost foarte multe contaminări, situaţia a scăpat de sub control', a povestit medicul.

 

El a precizat că documentul a fost emis în martie de Academia Medicală din Elveţia, dar a fost publicat acum din cauza situaţiei pandemice.

 

"Aceste măsuri erau prevăzute a se aplica în caz de război, de catastrofă aeriană, când se preciza că trebuie făcut un triaj dacă nu mai sunt paturi la terapie intensivă.

 

Triajul nu ţine de vârstă, acolo scrie că ceea ce contează este speranţa de viaţă după resuscitare, dar e specificat că speranţa de viaţă ţine şi de vârstă", a explicat Alexandru Dobrinov.

 

 

 

 

 

Sursa: www.digi24.ro