Finlanda, al cărei guvern a dezvoltat de curând un plan ambiţios, ce vizează sănătatea şi bunăstarea financiară a rezidenţilor acestei ţări, vrea să devină până în anul 2040 primul stat din lume fără fumători, informează CNN.com.

Oficialii finlandezi vor ca mai putin de 2% din totalul adultilor din aceasta tara sa consume tutun - in orice forma - inainte de anul 2040. Acest lucru ar insemna ca peste 98% din populatia Finlandei sa refuze sa fumeze tigarete clasice, pipa, trabuc, tigari electronice si sa consume tutun de prizat, conform News.ro.

Respectand tendintele din tarile industrializate, rata fumatului din Finlanda a urmat o curba descendenta in ultimele decenii datorita unor masuri eficiente, precum interzicerea reclamelor la tigari si interzicerea expunerii pachetelor de tigarete in magazine, dar si crearea unor spatii in zone publice in care fumatul este interzis. In 2013, 16% dintre finlandezii cu varste cuprinse intre 15 si 64 de ani fumau zilnic, in timp ce in Marea Britanie procentul aferent aceleiasi categorii de varsta a fost de 19% in anul 2014.

Incepand din ianuarie 2017, guvernul finlandez a implementat un nou set de masuri impotriva fumatului. ”Abordarea finlandeza este revolutionara”, a spus Kaari Paaso, directorul departamentului de preventie din cadrul Ministerului Sanatatii si Chestiuni Sociale din aceasta tara. ”Vrem sa eliminam toate produsele pe baza de tutun”.

Expertii considera ca strategia guvernului finlandez utilizeaza solutii inovatoare si creative pentru a ii convinge pe toti fumatorii sa renunte la acest viciu. In loc sa vizeze un domeniu pe rand, precum expunerea la fumat in spatiile publice, oficialii finlandezi vor sa abordeze chestiunea fumatului din toate unghiurile simultan. Ei refuza sa promoveze produse mai ”blande”, care provoaca mai putine daune, precum e-tigaretele sau inhalatoarele cu tutun. ”Este vorba de un set comprehensiv de politici”, a precizat Kaari Paaso.

Suedia, unul dintre vecinii Finlandei, a beneficiat la randul ei de o scadere considerabila a numarului de fumatori - doar 12,7% in randul barbatilor si 15,2% in randul femeilor in anul 2013 - insa a obtinut aceste rezultate partial prin promovarea ”snus-urilor”, un produs comercializat sub forma unei pudre de tutun, care nu se fumeaza, ci se administreaza oral. Acel produs, alaturi de alte forme de tutun cu administrare orala, este interzis in alte state din Uniunea Europeana.

Marea Britanie a adoptat la randul ei o stratedie de reducere a fumatului. In locul ”snus-urilor”, britanicii sustin folosirea e-tigaretelor, pentru a-i ajuta pe fumatori sa renunte la acel viciu. Insa Finlanda vrea sa elimine fumatul definitiv. ”Nu vrem sa cadem in capcana altor politici care sprijina produse mai putin daunatoare”, a spus Kaari Paaso, care se teme ca promovarea altor produse va avea ca rezultat noi dependente, de care Ministerul Sanatatii va trebui sa se ocupe in viitor. ”Vrem sa eliminam toate produsele bazate pe tutun”, a precizat acelasi oficial finlandez.

Si acest proces de eliminare a inceput deja. Cresterea costurilor pentru a vinde tutun. Expertii considera ca una dintre cele mai puternice politici in ceea ce priveste controlul fumatului a fost taxarea. Costul tot mai mare al acestui viciu, asociat cu taxe mai mari, a facut ca un numar tot mai mare de fumatori sa nu isi mai poata permite sa fumeze, iar cei care isi permit acest viciu - si continua sa il practice - finanteaza (printr-o cota din pretul pachetelor de tigarete) campanii antifumat si servicii de sprijin pentru fumatorii care vor sa renunte la tutun.