Oamenii de ştiinţă sud-africani vin cu veşti bune privind noua tulpină COVID-19. După prima fază a studiilor, vaccinurile produse până acum împiedică Omicron să provoace o formă gravă a coronavirusului, relatează news.ro.

 

Mai mult, testul PCR permite aflarea faptului că persoana este infectată cu noua tulpină fără să mai fie nevoie de scevenţierea genomului. Datele au fost prezentate în faţa Comisiei de sănătate a Parlamentului ţării africane.

 

Omicron se răspândeşte mai rapid ca tulpina Delta

Expert în boli infecţioase, Richard Lessels a precizat că genetica noii tulpini este diferită de cea a Delta. „Vaccinurile reprezintă instrumentul care poate împiedica boala să se agraveze şi spitalizarea”, a precizat specialistul, relatează sursa citată.

 

Cu toate acestea, oamenii de ştiinţă sunt îngrijoraţi cu privire la modul în care anticorpii pot lupta cu mutaţiile tulpinei Omicron. Mai mult, ei susţin că nu există destule informaţii cu privire la varianta sud-africană, dacă este mai periculoasă ca restul.  „Nu ştim dacă vom avea cazuri mai grave sau nu”, a completat Richard Lessels.

 

Tot ce se ştie până acum despre Omicron este că varianta poate afecta şi pe cei cu schemă completă, dar evită spitalizarea. Mai mult, este mult mai transmisibilă decât restul, iar tratamentul cu medicamente nu tratează virusul, ci calmează simptomele.

 

Conform Institutului Naţional de Boli Infecţioase din Africa de Sud (NICD), din cele aproape 250 de secvenţieri, 183 au fost Omicron. Medicii susţin că imunitatea dată de trecerea prin boală nu oferă protecţie în faţa noii tulpini.

 

Varianta Omicron a fost descoperită în mai mult de 20 de ţări, însă Africa de Sud şi Botswana au înregistrat 62% dintre cazurile indentificate în lume. Uniunea Europeană a sistat pentru moment mai multe zboruri spre ţările africane. Mai mult, persoanele care vin din zonele unde tulpina Omicron devine dominantă sunt obligaţi să intre în carantină.

 

Reamintim că în Africa de Sud doar 41,97% din populaţie este vaccinată împotriva COVID-19. La nivel global s-au înregistrat aproape 400 de cazuri cu noua tulpină în 27 de ţări.

 

În ţara noastră, trei dintre românii repatriaţi din Africa de Sud au fost testaţi pozitiv Covid, iar asupra a doi dintre ei există suspiciunea de a avea noua variantă Covid.

 

 

 

 

Sursa: www.zin.ro