Odată cu apariţia pandemiei de Covid-19,telemunca a devenit o posibilitate pentru o mulţime de oameni din întreaga lumea, ceea ce înseamnă că biroul poate fi acum oriunde, de la o masă de bucătărie, până la o plajă cu nisip. În aceste condiţii, să te muţi într-unul din orăşelele pitoreşti din Italia este o opţiune de luat în calcul, în special atunci când autorităţile se oferă să îţi plătească o parte din chirie doar ca tu să locuieşti acolo.

 

Pare de necrezut, însă acest lucru se întâmplă în Santa Fiora din Toscana şi în Rieti, regiunea Lazio, acolo unde administraţiile plătesc 50% din chiria locuinţelor pentru cei care aleg să se mute aici, scrie CNN.

 

Situat în inima Toscanei, satul medieval Santa Fiora este parte din rezervaţia naturală Monte Amiata şi este aproape de minunata Val D`Orcia, centrul vinului din Montepulciano şi Siena.

 

Noii rezidenţi primesc 50% din chirie

Cei care vor să se mute şi să închirieze o casă în Santa Fiora vor primi până la 200 de euro, 50% din chiria totală pentru sejururi pe termen lung între două şi şase luni. De obiecei, preţul unei chirii este cuprins între 300 şi 500 de euro, ceea ce înseamnă că orice se mută aici, ar puteaplăti doar 100 de euro pe lună, restul de bani fiind oferiţi de primărie.

 

Satul are în prezent aproape 2.500 de rezidenţi, însă primarul Federico Balocchi este sigur că tehnologia şi telemunca vor putea revoluţiona viitorul localităţii.

 

Pentru a ajuta persoanele să îşi găsească tipul ideal de cazare – fie că este o căsuţă confortabilă din piatră în centrul istoric sau o mică vilă pe dealurile verzi, primăria a lansat un site web, alături de o listă de servicii utile şi contacte de instalatori, babysitteri, medici, electricieni, pentru a-i face pe nou-veniţi să se simtă instantaneu ca acasă.

 

O singură condiţie trebuie îndeplinită

Pentru a beneficia de plata a 50% din chirie, autorităţile locale impun totuşi o condiţie: localnicii trebuie depună la primărie documente care să ateste că au o slujbă pe o perioadă nedeterminată, unde este permisă munca de la domiciliu.

 

„Scopul este de a stimula oamenii să se mute şi să lucreze de aici. Vrem ca Santa Fiora să devină biroul lor mobil. Acesta este doar primul pas al proiectului nostru de sat inteligent, axat pe conectivitate şi tehnologie pentru a atrage noi rezidenţi şi firme”, spune edilul.

 

Desigur, şi persoanele aflate la pensie sunt bine venite să se mute în Santa Fiora, însă ele nu vor beneficia de voucher decât dacă lucrează în continuare ca antreprenori independenţi, profesionişti sau consultanţi online.

 

Bonus pentru fiecare nou-născut

Chiriaşii sunt liberi să îşi prelungească şederea de şase luni, iar primarul crede că mulţi se vor îndrăgosti de sat şi vor rămâne pentru totdeauna.

 

Dacă decid să investească în sectorul turistic local, Santa Fiora este dispusă să le acorde până la 30.000 de euro pentru a deschide o pensiune sau pentru a reabilita o locuinţă veche.

 

Există şi un bonus pentru bebeluşi de până la 1.500 de euro pentru fiecare nou-născut, dacă cineva decide să îşi stabilească rezidenţa şi să aibă un copil.

 

„Avem taxe mici pentru grădiniţă, autobuze gratuite de transfer şcolar şi multe activităţi pentru copii, pentru a le permite părinţilor timp să respire”, completează primarul.

 

Condiţii similare şi în oraşul Rieti

Şi orăşelul Rieti, cu o populaţie de aproximativ 50.000 de locuitori, oferă condiţii similare pentru un sejur de minimum trei luni.

 

Voucherele care asigură jumătate din plata chiriei pot fi prelungite dincolo de şase luni, iar un contract de închiriere este singura dovada necesară pentru decont. Angajaţii vor avea nevoie de o scrisoare de la serviciu pentru a dovedi faptul că sunt în telemuncă.

 

„Tinerii continuă să fugă la Roma în căutarea unui loc de muncă, aşa că ne-am angajat într-o misiune de a atrage lucrătorii din alte zone, care vor să vină aici ca să lucreze la distanţă. Poate vor revitaliza oraşul nostru”, recunoaşte primarul Daniele Sinibaldi.

 

Şi aici chiriile sunt destul de ieftine, astfel că pentru 600 de euro pe lună, italienii pot avea o întreagă vilă într-o zonă liniştită.

 

 

 

 

 

Sursa: www.digi24.ro