Potrivit unui medic specialist, variola maimuţei se poate transmite printr-un obiect pe care cu toţii îl avem. Totodată, acesta insistă asupra faptului că transmisibilitatea virusului este foarte scăzută.

 

De pe ce se poate lua variola maimuţei

Doctorul Marius Geantă, preşedintele Centrului pentru Inovaţie în Medicină, spune că variola maimuţei se poate transmite şi prin intermediul hainelor. De asemenea, acesta mai precizează virusul mai poate fi distrus prin spălare la temperaturi de peste 70 de grade Celsius.

 

„Virusul poate să se transmită de pe haine. Din acest motiv nu trebuie să stigmatizăm. Poate persoana infectată nu se duce la medic şi nici nu anunţă alţi membri ai familiei din diverse motive.

 

Este posibil ca o persoană să ia hainele pe care le poartă cel infectat şi să le ducă la baie, de exemplu. Sau cineva poate să poarte hainele unei persoane infectate. De asemenea, în spital, persoanele care schimbă lenjeriile paturilor în care stau bolnavii se pot infecta.

 

Virusul poate fi distrus însă prin spălare la temperaturi de peste 70 de grade timp de 30 de minute” a declarat medicul, potrivit Ziare.com.

 

Cât de transmisibil este variola maimuţei

Potrivit doctorului Marius Geantă, transmisibilitatea virusului este foarte lentă. Cu toate acestea, mutaţiile acestuia fac virusul să devină mai puternic în lupta cu proteinele organismului uman, care ne protejează de infectare.

 

„Vorbim în continuare despre un virus care se transmite foarte încet, dar aceste mutaţii fac ca o anumită proteină din organismul nostru care în general inactivează virusul, să fie inactivată ca urmare a acestor modificări iar atunci persoana respectivă se infectează mult mai uşor.

 

Este o constatare importantă din punct de vedere al secvenţierii genomice. Nu este cazul să ne panicăm, este o informaţie ştiinţifică şi de valoare, numai că aşa cum vorbeam şi în cazul SARS-CoV-2 trebuie să punem această informaţie şi în contextul sănătăţii publice, adică să vedem dacă aceste mutaţii determină în viaţa reală o transmitere mai rapidă de la om la om”, a mai spus doctorul Marius Geantă.

 

De asemenea, specialiştii OMS spun că variola maimuţei nu se răspândeşte cu uşurinţă şi necesită un contact apropiat. De regulă, virusul intră în organism prin piele lezată, nas, gură, ochi trac respirator sau fluide corporale.

 

Simptomele acestei boli includ febră, durere în gât, erupţii cutanate veziculoase sau leziuni pe orice parte a corpului, leziuni la nivelul gurii şi ochilor şi ganglioni limfatici.

 

 

 

 

Sursa: www.playtech.ro