Celebrul clopot de 13,7 tone din turnul cu ceas al Parlamentului britanic, Big Ben-ul, va fi supus tăcerii în după-amiaza zilei de 21 august şi va înceta să mai bată pentru următorii 4 ani, timp în care vor avea loc lucrări de renovare, a informat luni Camera Comunelor citată de Reuters.

Chiar dacă ciocanele care au acţionat clopotul la fiecare oră în ultimii 157 de ani vor fi desprinse de ceas, acesta va suna la evenimentele importante cum ar fi sărbătorirea Anului Nou.

„Lucrările de renovare vor proteja ceasul pe termen lung şi vor contribui şi la conservarea clădirii care îl adăposteşte, Turnul Elisabeta”, a spus Steve Jaggs, paznicul Big Ben-ului, care invită publicul să asculte ultimele bătăi de clopot lunea viitoare.

Turnul Elisabeta, înalt de 96 de metri, despre care se crede că este cea mai fotografiată clădire din Marea Britanie, este deja înconjurat de schele în cadrul unui proiect major de renovare.

Ceasul va fi demontat, fiecare rotiţă va fi curăţată şi reparată, rama din fontă va fi reînnoită, iar limbile şi ele recondiţionate. Faţada ceasului va rămâne în continuare vizibilă şi funcţională, indicând ora exactă în tăcere, acţionată de un motor electric până la reinstalarea mecanismului original.

Şi celelalte clopote care bat la fiecare 15 minute vor rămâne în tăcere pe parcursul lucrărilor de renovare.