Moşii de vară 2022. Sâmbăta Morţilor sau Moşii de vară reprezintă una dintre cele mai importante sărbători din calendarul creştin ortodox, fiind celebraţi înaintea Rusaliilor. Iată ce tradiţii şi obiceiuri se respectă cu sfinţenie în această zi!

În această zi, credincioşii de rit ortodox fac pomenirea morţilor.

La fel ca şi sărbătoarea Paştelui, nici Moşii de Vară nu au o dată fixă în calendar, această celebrare importantă pentru creştinii ortodocşi stabilindu-se în funcţie de ziua aleasă pentru sărbătorirea Învierii Mântuitorului. Drept urmare, anul acesta Moşii de Vară pică pe data de 11 iunie.

În această zi, creştinii ortodocşi îşi pomenesc la biserică rudele şi prietenii plecaţi dintre cei vii. 

Pentru pomenirea morţilor la biserică, credincioşii aduc colivă, colac sau turtă, o sticlă cu vin şi pomelnicul în care sunt trecute numele persoanelor care nu mai vieţuiesc, pentru a fi slujite de către preoţi. De asemenea, pentru pomenirea celor plecaţi dintre cei vii se mai pot face pachete care să conţină orez cu lapte,cireşe, brânzeturi, plăcinte diverse, dar şi fructe. Tot acum se împart, pe lângă bucate alese, şi blide, vase noi cu mâncare.

De Sâmbăta Morţilor se aprind lumânări la mormintele răposaţilor, deoarece, conform credinţei populare, acestea le-ar încălzi sufletele.

Una dintre datinile străvechi spune că tot ceea ce rămâne nemâncat în Sâmbăta Morţilor se aruncă şi nu se păstrează pentru a doua zi, când se sărbătoreşte Duminica Rusaliilor. 

În Banat, înainte de a pleca la biserică, femeile merg la cimitir şi tămâiază mormintele. Pe vremuri, se obişnuia pe la sate să se organizeze hore, iar la oraş, bâlciuri şi baluri.

De asemenea, se dă de pomană un preparat caracteristic zonei – grâu fiert cu brânză şi unt. În plus, în pachete se pun orez cu lapte, pe frunză de nuc şi cireşe.

Când se face pomenirea morţilor. Moşii de primăvară – sâmbăta din preajma Mucenicilor; Moşii de vară – sâmbăta dinaintea Rusaliilor; Moşii de toamnă – prima sâmbătă din luna noiembrie; Moşii de iarnă – sâmbăta dinaintea Duminicii lăsatului sec de carne.