Un sat de vânzare este tot ce-ţi trebuie dacă ţi-ai dorit vreodată să te retragi din societatea putredă în care trăieşti zilnic. Problema este că ai nevoie de o sumă colosală ca să-l cumperi.

 

Noua Zeelandă a scos la vânzare un aşa-numit sat de vacanţă care este pustiu de aproape 30 de ani.

 

Autorităţile spun că nu prea sunt doritori autohtoni care să cumpere satul pentru că neozeelandezii preferă să se mute la oraş pe măsură ce ţara a investit masiv în proiectele de extindere şi dezvoltare a aşezărilor urbane. Şi, desigur, un alt motiv ar fi preţul.

 

Sătucul se numeşte Lake Waitaki, aflat pe malul lacului cu acelaşi nume şi a fost fondat în 1930, pentru muncitorii care lucrau aici la construcţia unui baraj. Lucrările s-au încheiat însă de zeci de ani, iar oamenii şi-au luat lucrurile şi s-au mutat la oraş.

 

De prin 1989, Lake Waitaki este pustiu, dar nu arată aşa cum te-ai aştepta. Nu este un sat abandonat precum cele din Vestul Sălbatic din Statele Unite. Este o aşezare rurală foarte decentă, situată în insula sudică a Noii Zeelande, într-o regiune montană unde te simţi ca-n paradis. Cel puţin, aşa arată în peisajele de prezentare.

 

Satul însumează opt locuinţe cu câte trei camere fiecare, un restaurant, o terasă, nouă garaje, toate întinse pe o suprafaţă de 14 hectare. Toate construcţiile sunt dotate cu apă curentă şi, bănuiesc, că şi electricitate. Toate pot fi ale tale dacă îţi permiţi să dai 2,8 milioane de dolari.

 

Spre deosebire de România, în Noua Zeelandă se investeşte anual un miliard de dolari pentru dezvoltarea regională şi, după cum se observă, se încearcă popularea cât mai uniformă a ţării.

 

Autorităţile locale au scos la vânzare întregul sat pentru că este o suprafaţă relativ mică. E chiar mult spus “sat”. E mai mult o tabără care ar putea fi terenul propice unor afaceri locale. Minimul infrastructurii a fost deja pregătit. Ai avea unde să dormi, ai avea unde să mănânci, să te speli, să te relaxezi. Ai la dispoziţie tot ce-ţi trebuie pentru a trăi pentru tot restul vieţii. Nu sunt locuri de muncă, dar dacă eşti freelancer şi-ţi câştigi banii din faţa laptopului, Lake Waitaki e un paradis.

 

Există doar câteva condiţii: satul nu poate fi cumpărat decât de cetăţenii neozeelandezi. Îl pot cumpăra şi străinii, dar trebuie să fie rezidenţi în Noua Zeelandă şi să aibă intenţia de a se muta în acest sat, adică să-şi facă din cel puţin una dintre case o locuinţă permanentă cel puţin 183 de zile pe an.

 

 

 

 

 

Sursa: www.playtech.ro