În noaptea de 25/26 aprilie 1986, la ora locală 01:23, a avut loc cel mai mare accident nuclear din lume - la centrala de la Cernobîl - un incident care a zguduit întreaga Europă şi întregul mapamond, câteva zile mai târziu.

Astăzi, tot mai mulţi turişti aleg să viziteze locul celei mai mari catastrofe nucleare civile din istoria omenirii. Pentru ei, în zonă a fost deschis chiar şi un hotel.

Hotelul din Cernobîl, situat într-o zonă un pic mai ferită de radiaţii (dar tot periculoasă), a fost inaugurat în luna mai 2017.

Însă, turiştii care vin aici au parte de reguli foarte stricte: nu au voie să atingă nimic, fie că este vorba despre clădiri sau locuri de joacă abandonate sau de vegetaţie. În plus, ei nu au voie să se aşeze pe jos sau să mănânce în aer liber. Mai mult, ei nu pot nici măcar să aşeze trepiedul aparatului foto pe pământ.

”Radiaţiile te fac să te simţi inconfortabil. Ghidul ne spune să nu ne apropiem de anumite obiecte. Aşa că, da, uneori nu mă simt în siguranţă”, spune un turist francez.

Majoritatea turiştilor sunt din Europa, însă sosesc şi curioşi din Australia, Noua Zeelandă, Statele Unite sau Canada, potrivit Ştirilor TVR.

O noapte de cazare la hotelul din Cernobîl costă 7 dolari şi jumătate (circa 30 de lei). Hotelul este amplasat într-o zonă în care nivelul radiaţiilor este ceva mai scăzut, însă tururile turistice includ şi zone puternic contaminate.

În prezent există paturi pentru 50 de persoane în fostul cămin sovietic localizat la circa 15 kilometri de situl în care a avut loc dezastrul nuclear de la reactorul Cernobîl în 1986.