Sute de elevi răpiţi săptămâna trecută dintr-un internat din nord-vestul Nigeriei au fost eliberaţi. Atacul a fost revendicat de grupul militant islamist Boko Haram.

 

Într-un mesaj oficial, purtătorul de cuvânt al guvernatorului statului Katsina, Abdul Labaran, a declarat că 344 de copii au fost eliberaţi şi că aceştia sunt în stare bună. El a adăugat că băieţii au fost duşi în în capitala regională Katsina City şi că în curând se vor reuni cu familiile lor.

 

El a susţinut că mesajul video prin care Boko Haram revendică atacul de la şcoală este autentic, dar că mesajul transmis de liderul grupului Abubakar Shekau a fost înregistrat de o sosie a acestuia.

 

Guverrnatorul statului, Aminu Bello Masari, a declarat pentru Reuters că majoritatea băieţilor au fost recuperaţi.

 

Oficialii nigerieni au precizat că toţi băieţii răpiţi sunt în viaţă, contrazicând astfel afirmaţia prin care un copil prezentat în videoclipul Boko Haram spunea că unii au fost ucişi.

 

Nu se ştie deocamdată în ce condiţii au fost eliberaţi copiii, scrie BBC News.

 

Nigeria, sub teroarea răpirilor

În ultimii ani au avut loc mai multe acţiuni împotriva grupărilor armate, în contextul în care omorurile în masă şi răpirile au devenit un lucru obişnuit în zona de nord-vest a Nigeriei.

 

Ascensiunea acestor grupări a provocat teroare în nordul şi nord-vestul ţării. Adesea au loc ambuscade pentru a opera răpiri de oameni pe drumurile principale, sau jafuri armate, de multe ori soldate cu victime.

 

În 2014, gruparea teroristă Boko Haram a răpit 276 de fete de la internatul din Chibok, în statul Borno, situat în nord-estul Nigeriei. Aproximativ 100 dintre ele încă sunt date dispărute.

 

 

 

 

Sursa: www.digi24.ro