Un nor de cenuşă vulcanică şi gaze toxice, care acoperă sudul şi vestul Europei, traversează de azi şi ţara noastră. S-a format în urma erupţiei vulcanului Cumbre Vieja, din insulele Canare şi este monitorizat de toate agenţiile de mediu europene.

 

Specialiştii români se aşteaptă la o creştere a concentraţiei de dioxid de sulf din aer, dar şi la ploi acide.

 

Vulcanul din Insulele Canare erupe violent de mai bine de o săptămână. A distrus sute de case, a pârjolit aproape 200 de hectare de vegetaţie şi a emis cantităţi mari de cenuşă şi gaze poluante.

 

Norul toxic se întinde, potrivit agenţiilor europene de mediu, de la sol până la înălţimea de 10 mii de metri. Concentraţia de dioxid de sulf îngrijorează autorităţile, căci vorbim despre un gaz periculos, care afecteaza în special căile respiratorii.

 

Staţiile de monitorizare a calităţii aerului din Timişoara sunt primele care intră în alertă în ţara noastră, întrucât vestul României este primul atins de particulele vulcanice.

 

Silviu Gurlui, profesor universitar: ”În România, valul a patrus încă de dimineaţă, maximul va fi la miezul nopţii spre mâine dimineaţă. Traversează ţara de la sud-vest la nord-est. E foarte consistent, ştim că are dioxid de sulf, dar e posibil să aibă agenţi halogeni: clor, brom. Ei, în atmosferă, suferă transformări care pot fi compuşi mai periculoşi, acizi, acid sulfuric, clorhidric.”

 

Efectele pe termen lung ai acestor compuşi în atmosferă se pot resimţi la nivel climatic şi pot modifica inclusiv stratul de Ozon al pământului.

 

Corina Lupu, director ANPM: “Cu cât particulele sunt mai mici, cu atât sunt mai periculoase. Monitorizăm pulberile în suspensie, oxizii de carbon, sulf benzen, îi menţionez pe primii care pot avea legătură cu această erupţie şi nu sunt până acum creşteri ale concentraţiei.”

 

Autorităţile din Timiş sunt pregătite să alerteze populaţia imediat ce se constată un real pericol pentru oameni.

 

Ovidiu Drăgănescu, prefectul judeţului Timiş: ”În cazul în care ar interveni o creştere subită din cauza acestui nor, vom alerta populaţia prin Roalert. Va fi o alertă în timp real.”

 

Norul este urmărit prin peste 150 de staţii pentru monitorizarea calităţii aerului, atât de meteorologi cât şi de specialiştii ministerului mediului.

 

Elena Mateescu, director ANM: “Din experienţa de meteorolog, în funcţie de concentrare, de exemplu, pericolele pot fi asupra sănătăţii umane şi în atmosferă vorbim de acidifierea precipitaţiilor cu efecte asupra vegetaţiei şi solului.”

 

Meteorologii spun că norul se va extinde peste ţara noastră până pe 28 septembrie, însă concentraţiile particulelor din nor vor scădea de mâine încolo.

 

Pe de altă parte, autorităţile spaniole transmit că o parte din conul principal al vulcanului din Canare s-a rupt, iar lava se revarsă şi spre alte zone. În plus au apărut noi fisuri pe unde ies gaze periculoase. Specialiştii estimează că erupţia va continua încă 3 luni.

 

 

 

 

sursa: www.stirileprotv.ro