Producătorii de vaccinuri împotriva noului coronavirus au început să nu-şi mai respecte prevederile contractuale cu Uniunea Europeană. Consecinţele erau inevitabile.

 

De câteva săptămâni, Pfizer, Moderna şi, mai recent, AstraZeneca încep fie să nu-şi mai respecte livrările contractuale de vaccinuri, fie să avertizeze că amânările sau scăderea numărului de unităţi livrate este inevitabilă. În acest context, tensiunile dintre producători şi oficialii Uniunii Europene s-au acutizat în ultimele săptămâni.

 

Prima ţară care a preferat să acţioneze singură pe marginea acestui subiect delicat este Italia. Guvernul italian a trimis luni o scrisoare oficială de avertizare companiei Pfizer cerând companiei de medicamente să-şi respecte angajamentele contractuale privind livrarea vaccinului anti-Covid-19, a declarat comisarul special al guvernului, relatează Reuters.

 

Documentul emis de autorităţile italiene amplifică şi mai mult tensiunile dintre Uniunea Europeană şi producătorul de medicamente, după ce Pfizer a anunţat în urmă cu o săptămână că va încetini temporar livrările de medicamente către blocul comunitar.

 

”Biroul procurorului general al statului a trimis Pfizer o atenţionare oficială să respecte obligaţiile contractuale legate de incapacitatea de livrare a dozelor de vaccin”, arată un comunicat al biroului comisarului. Pe marginea acestui subiect, Pfizer nu a răspuns imediat unei solicitări de a comenta. Pe de altă parte, oficialii companiei au precizat anterior că se vor revanşa pentru încetinirea livrărilor, prin implementarea unor modificări în producţie care vor spori rezultatele.

 

Revenind însă la tensiunile provocate de italieni, comisarul special urmează să evalueze în următoarele ore dacă vor fi luate acţiuni ulterioare la nivel naţional şi european. În cazul în care Pfizer nu-şi va îndeplini obligaţiile contractuale, compania ar putea fi acuzată de încălcarea contractului semnat cu Uniunea Europeană din partea statelor membre, a spus o sursă italiană familiară cu subiectul.

 

Consecinţele unor astfel de situaţii nu sunt momentan clare, la fel cum nu se cunosc nici particularităţile financiare ale înţelegerii dintre Pfizer şi UE. Pe de altă parte, producătorul de medicamente este obligat să răspundă în doar câteva zile la documentul emis de autorităţile italiene.

 

Pentru context, scrisoarea detaliată mai sus vine după ce sâmbătă premierul italian Giuseppe Conte a atras atenţia asupra aceluiaşi subiect. În declaraţiile din weekend, oficialul a insistat pe faptul că întârzierile constituie o încălcare gravă a obligaţiilor contractuale, iar ”Italia va folosit toate instrumentele legale”.

 

Este important de reţinut că şi AstraZeneca a anunţat UE că-i va livra doar 40% dintre dozele de vaccin promise în primul trimestru.

 

 

 

 

 

Sursa: www.playtech.ro