Un arhiepiscop din Sicilia a anunţat că a luat decizia de a refuza reprezentanţilor Mafiei locale posibilitatea de a îşi însuşi termenul de ”naş”, deoarece a interzis gangsterilor din sudul Italiei să îşi asume acest rol în timpul ceremoniilor de botez, informează BBC. 

Arhiepiscopul Michele Pennisi, un critic acerb al Mafiei, locuieşte în dioceza Monreale, aflată în apropiere de oraşul Palermo.

Preotul italian spune că prin această iniţiativă a dorit să infirme ideea potrivit căreia liderii crimei organizate au ”o parte paternă” în personalităţile lor.

”Mafia a preluat întotdeauna termenul de «naş» de la Biserică pentru a oferi liderilor ei un aer de respectabilitate religioasă”, a declarat Michele Pennisi pentru AFP. ”În realitate, aceste două cuvinte sunt complet incompatibile”, a adăugat el.

În arhidioceza lui se află celebrul oraş Corleone, o enclavă marcată de infracţionalitate, devenită faimoasă graţie romanului ”Naşul” scris de Mario Puzo.

Clericul italian a ţinut prima pagină a ziarelor în luna februarie, după ce a condamnat decizia unui preot din Corleone de a permite fiului unui mafiot celebru, Toto Riina, să devină naşul nepoatei sale.

Acea controversă a condus la cea mai recentă decizie luată de Michele Pennisi, care interzice oricărei persoane condamnate pentru ”infracţiuni lipsite de onoare” să devină naş. 

Michele Pennisi recunoaşte însă că ”omerta” - legea tăcerii din interiorul Mafiei - va face dificil de implementat decizia pe care a anunţat-o vineri.

”Dacă cineva nu a fost condamnat, atunci nu vom putea să îi judecăm pe oameni pe baza unor zvonuri, fără dovezi”, a spus preotul italian.

El a adăugat că drumul spre mântuire este deschis atât pentru mafioţi, cât şi pentru ceilalţi locuitori din arhidioceza lui.

”Dacă unul dintre ei recunoaşte că a făcut ceva greşit şi cere să fie iertat pentru răul pe care l-a comis, în acest caz putem să vorbim despre un drum spre îndreptare”, a adăugat el. 

Arhiepiscopul Michele Pennisi a primit ameninţări cu moartea în 2008, după ce a refuzat să organizeze funeralii religioase pentru Crocefisso Emanuello, liderul familiei mafiote locale.

În urma acelor ameninţări, prelatul italian a beneficiat de protecţia poliţiei.

Papa Francisc a adoptat o poziţie dură faţă de crima organizată în 2014, când i-a excomunicat pe toţi membrii Mafiei, printr-un decret care i-a exclus pe mafioţi din rândurile Bisericii Romano-Catolice.

”Aceia care îşi trăiesc vieţile urmând calea diavolului, aşa cum fac mafioţii, nu trăiesc în comuniune cu Dumnezeu”, a spus papa Francisc.

viewscnt