Ministerul Afacerilor Externe informeaza cetatenii romani care se afla, tranziteaza sau calatoresc pe teritoriul Republicii Croatia ca, in conformitate cu datele transmise de Institutul Hidro-Meteorologic local, pentru data de 6 septembrie au fost emise coduri rosu, portocaliu si galben privind intensificari la rafale ale vantului.

 

Potrivit unui comunicat transmis joi de MAE, pentru canalul Velebit s-a emis cod rosu de vant, ce va atinge o viteza de aproximativ 130 km/h. Golfurile Kvarner si Kvarneric se afla sub avertizare meteorologica cod portocaliu de vant iar regiunile Rijeka, nordul Dalmatiei si vestul Istriei se afla sub avertizare meteorologica cod galben de intensificari ale vantului, insotite si de descarcari electrice.

 

Autoritatile croate avertizeaza cu privire la aparitia unor disfunctionalitati in transportul maritim si in furnizarea energiei electrice.

 

Pentru informatii actualizate, se recomanda consultarea paginilor de Internet ale Institutului Hidro-Meteorologic National https://www.meteo.hr, Automobil Clubului Croat http://www.hak.hr/en#traffic-flow-and-road-conditions, Companiei Nationale Croate de Cai Ferate http://www.hznet.hr, Autoritatii Portuare Croate http://www.portauthority.hr si a Agentiei Croate de Aviatie Civila http://www.ccaa.hr.

 

Ministerul Afacerilor Externe reaminteste cetatenilor romani ca in situatii de urgenta pe teritoriul Croatiei pot apela numarul european unic de urgenta 112.

 

Cetatenii romani pot solicita asistenta consulara la numerele de telefon ale Ambasadei Romaniei la Zagreb: +38514677660 sau +38514610009, apelurile fiind redirectionate catre Centrul de Contact si Suport al Cetatenilor Romani din Strainatate (CCSCRS) si preluate de catre operatorii Call Center in regim de permanenta.

 

De asemenea, cetatenii romani care se confrunta cu o situatie dificila, speciala, cu caracter de urgenta au la dispozitie si telefonul de urgenta al misiunii diplomatice a Romaniei in Republica Croatia: +38598414341.

 

Ministerul Afacerilor Externe recomanda consultarea paginilor de internet http://zagreb.mae.ro, www.meteoalarm.eu, www.mae.ro si reaminteste faptul ca cetatenii romani care calatoresc in strainatate au la dispozitie aplicatia "Calatoreste in siguranta" (http:/www.mae.ro/app_cs), care ofera informatii si sfaturi de calatorie.

 

 

 

 

Sursa: www.ziare.com