Timid, litoralul românesc începe să fie prezent pe lista celor mai apreciate şi căutate plaje din lume. Patru zone, toate din nordul staţiunii Mamaia, au primit certificarea mondială: „Steagul Albastru", care înseamnă recunoaşterea serviciilor de top, calitatea apei şi a nisipului, precum şi atenţia acordată clienţilor. Vecinii bulgari sunt înaintea noastră, cu 13 plaje, certificate oficial.

„Steagul albastru" este o certificare acordată în fiecare an de Fundaţia Mondială de Educaţie pentru Mediu, pentru plajele şi porturile de agrement care îndeplinesc anumite cerinţe. O plajă din Mamaia este prima care a primit o astfel de apreciere mondială. Este administrată de reprezentanţii unui hotel de 5 stele.

Este luată în considerare inclusiv distanţa dintre şezlonguri, care trebuie să fie de minimum doi metri. Pe de altă parte, este bine de ştiut că pe fiecare plajă, inclusiv pe acestea, 20 la sută din suprafaţa trebuie lăsată la dispoziţia turiştilor care vor să stea pe prosop sau pe cearşaf.

Alte trei porţiuni din Mamaia Nord au intrat anul acesta în top. Şi, totuşi, hotelierii spun că spre deosebire de străini, românii nu aleg prea mult locul în care vor sta la soare.

În toată lumea sunt 4.500 de plaje şi porturi turistice etichetate cu steagul albastru. Fruntaşă este Spania, cu aproape 600.