Aeroportul Lukla, din Nepal, se află la 2.860 de metri altitudine, în munţii Himalaya. Se află printre cele mai periculoase aeroporturi din lume, dându-le mari emoţii piloţilor care ajung aici. Pista aeroportului Tenzing-Hillary este extrem de scurtă şi se termină cu o prăpastie.

Considerat a fi poarta către Himalaya, aeroportul Lukla este unul dintre cele mai aglomerate din Nepal, în ciuda tristei sale reputaţii. Practic, toţi alpiniştii care visează să cucerească cel mai înalt munte din lume ajung pe Tenzing-Hillary şi abia apoi îşi încep ascensiunea. Cu gândul să ajungă în vârful  Everestului, cei care aterizează pe aeroportul din Lukla sunt mai înspăimântaţi decât de ascensiunea pe piscurile înzăpezite.

Întrucât aeroportul se află la mare altitudine, iar vremea nu este tocmai prietenoasă, aterizarea şi decolarea de pe Lukla se face cu mare dificultate. Chiar şi într-o zi însorită, avioanele şi elicopterele pot ateriza sau decola de pe pista lungă de doar 460 de metri într-un interval de timp care nu depăşeşte câteva ore. Asta pentru că vânturile puternice şi ceaţa groasă sunt la ordinea zilei. În aceste condiţii nefavorabile, piloţii trebuie să-şi cunoască foarte bine meseria şi să nu se piardă uşor cu firea. Nu de alta, dar o eroare de un metru sau doi ar putea avea un final dramatic, iar avionul ar putea sfârşi fie înfipt în munte, fie direct în prăpastia cu care se termină pistă.

Aeroportul Lukla a fost construit în munte de Sir Edmund Hillary în 1965, la 12 ani după ce acesta a devenit primul om care a cucerit Everestul. Pe pista de asfalt, lungă de 460 de metri  şi plină de gropi nu veţi vedea însă niciodată aterizând Boeing- uri sau Airbuse-uri, ci doar avioane mici, cum ar fi Twin Otter sau Dronier. Şi pentru că este situat în creierii munţilor, condiţiile meteo sunt nefavorabile, iar pista nu e chiar de vis. Prin urmare, este de înţeles de ce la Tenzing-Hillary, accidentele soldate cu pierderi de vieţi omeneşti sunt numeroase. Asta, însă, nu îi sperie pe temerarii dornici să cucerească Everestul, care continua să vină pe aeroportul din Lukla.

 

Sursa: exclusiv.enational.ro