Regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii a murit, la vârsta de 96 de ani. A trecut în nefiinţă după o domnie de 70 de ani, la Castelul Balmoral din Scoţia.  

Potrivit BBC, Prinţul Charles şi fii săi, precum şi alţi membri ai familiei regale, au fost transportaţi de urgenţă în Scoţia cu mai multe zboruri speciale ale Royal Air Force. Cele mai apropiate persoane de Regină i s-au aflat alături în ultimele sale clipe. Câteva ore mai devreme, în această după-amiază, medicii familiei regale au anunţat că starea de sănătate a Reginei Elisabeta se deteriorează rapid.

Marţi, Liz Truss, noul prim-ministru al Marii Britanii, a călătorit în Scoţia pentru a primi nominalizarea Reginei, dar de la acest eveniment au fost publicate doar poze.

Monarhia Britanică este una constituţională, suveranitatea aparţinând poporului, iar nu unei persoane, dar rolul de lider al Reginei este departe de a fi unul formal. Regina este permanent informată în legătură cu problemele de stat şi primeşte săptămânal în audienţă pe prim-ministrul Coroanei, cu care discută deciziile de actualitate. Dincolo de acest aspect şi de faptul că deciziile sunt luate de guvern şi de parlament, la fel ca în orice altă ţară democratică, Familia Regală poartă responsabilitatea de a fi un simbol inspiraţional pentru toţi cetăţenii britanici.

Primul copil al ducelui şi ducesei de York (deveniţi ulterior Regele George al VI-lea şi Regina-Mamă Elisabeta), viitoarea Regină Elisabeta a II-a s-a născut la 21 aprilie 1926, în Mayfair, Londra. Datorită apartenenţei la familia regală, ea a avut parte de o educaţie privată, menită să o pregătească pentru viitorul rol de conducător al naţiunii britanice.

A început să-şi asume sarcini publice în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, în cadrul Serviciului Teritorial Auxiliar. Elisabeta a II-a a urcat pe tronul Marii Britanii la vârsta de 25 de ani, în 1952, iar primul său premier desemnat a fost sir Winston Churchill.  A domnit timp de 70 de ani, mai mult decât orice alt monarh din britanic din istorie. A fost cel mai longeviv lider al timpurilor sale.L-a cunoscut pe viitorul Prinţ Philip în 1939, în timpul unui tur al Colegiului Naval Regal, Dartmouth, unde acesta studia la acea vreme. În 1947, cei doi şi-au anunţat logodna, Prinţul renunţând la numele de Mountbatten, pentru a păstra apelativul Casei Regale Windsor. Prinţul Philip a decedat pe 9 aprilie 2021, la 99 de ani, iar trecerea sa în nefiinţă a zguduit şi sănătatea Reginei. Elisabeta a II-a şi Philip au fost căsătoriţi timp de 73 de ani. Împreună, cei doi au patru copii, Charles (Prinţ de Wales), moştenitorul de drept al Coroanei, Anne (Prinţesă Regală), Andrew (Duce de York) şi Edward (Conte de Wessex).

În ultimul an, Regina Elisabeta a II-a a ratat mai multe evenimente la care obişnuia să participe. În luna mai 2022, pentru prima dată în ultimii 59 de ani, monarhul nu a ţinut discursul care marchează începutul anului parlamentar, una dintre responsabilităţile ceremoniale ale Reginei. Anterior, Regina Elisabeta a ratat această ocazie doar de două ori în timpul domniei sale de 70 de ani, în 1959 şi 1963, când a fost însărcinată.

Marţea trecută, pentru prima dată în cei 70 de ani de domnie, ceremonia prin care Regina Elisabeta a II-a desemnează noul premier a avut loc la Castelul Balmoral, iar nu la Palatul Buckingham. Fostul premier, Boris Johnson şi succesorul acestuia, Liz Truss, au călătorit în Scoţia, unde Regina a locuit în ultimele luni ale vieţii sale.