Este vorba de milioane de documente care vor dezvălui funcţionarea unei lumi financiare aflate în umbră, prin prisma tranzacţiilor secrete şi a proprietăţilor ascunse ale unora dintre cei mai bogaţi şi mai puternici oameni din lume, titrează The Guardian, care a fost de asemenea parte din investigaţie.

 

Potrivit BBC, este vorba de 11,9 milioane de fişiere care însumează 2,9 TB, constând 6,5 milioane de documente, peste 2,9 milioane de imagini, 1,2 milioane de emailuri şi 467 de mii de evidenţe contabile.

 

Sub denumirea de Pandora Papers, aceste date au fost pus la dispoziţia a 650 de jurnalişti, membri ai Consorţiului Internaţional al Jurnaliştilor de Investigaţii (ICIJ), care le-au verificat şi le vor publica în perioada următoare.

 

Deocamdată a fost publicată o sinteză a acestora:

 

  • Preşedintele rus, Vladimir Putin, pe care SUA îl suspectează că are o avere secretă, nu apare cu nume şi prenume în aceste dosare, dar există numeroşi apropiaţi ai acestuia, inclusiv Petr Kolbin, cel mai bun prieten al său din copilărie, acum decedat, despre care adversarii politici l-au numit “Portofelul lui Putin”. Documentele fac referire şi la o femeie (a cărei identitate încă nu a fost dezvăluită) cu care liderul rus ar fi avut o relaţie romantică.
  • Preşedintele Ucrainei, Volodymyr Zelenskiy, care se prezintă ca un luptător împotriva corupţiei, şi-a transferat participaţia de 25% dintr-o companie offshore unui prieten apropiat care lucrează acum ca şi consilier de top al preşedintelui.
  • Fostul premier britanic Tony Blair şi soţia sa Cherie au evitat în mod legal plata unor impozite pe proprietate în valoare de 312 mii de lire sterline cumpărând cu 6,5 milioane de lire o clădire londoneză deţinută parţial de familia unui proeminent ministru din Bahrain. Au făcut asta prin achiziţionarea unei companii offshore din Insulele Virgine Britanice. Deşi tranzacţia nu este ilegală, acordul evidenţiază o lacună legislativă care a permis proprietarilor bogaţi să nu plătească aceleaşi impozite ca şi oamenii obişnuiţi.
  • Regele Iordaniei,  Abdullah al II-lea, a adunat un imperiu imobiliar secret, în valoare de 100 de milioane de dolari, care se întinde din Malibu, la Washington şi până la Londra.
  • Preşedintele Azerbaidjanului, Ilham Aliyev, şi soţia sa, Mehriban Aliyeva, au tranzacţionat proprietăţi în UK în valoare de aproape 400 de milioane de lire sterline. Cea mai “jenantă” dintre acestea a fost vânzarea unei proprietăţi chiar Coroanei britanice, care a plătit 67 de milioane de lire sterline unei companii paravan pentru o familie acuzată că şi-a jefuit propria ţară, prin corupţie.
  • Prim-ministrul Republicii Cehe, Andrej Babiš, a folosit o companie offshore pentru a achiziţiona un castel de 22 milioane de dolari în sudul Franţei.
  • Preşedintele Ciprului, Nicos Anastasiades, a fondat o firmă de avocatură care a ascuns activele unui controversat miliardar rus într-o firmă cu proprietari fictivi.

Potrivit unui studiu realizat în 2020 de Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OECD), cel puţin 11,3 mii de miliarde de dolari sunt deţinute în paradisurile fiscale, iar aceşti bani fie nu sunt impozitaţi, fie provin din surse ilegale.

 

 

 

Sursa: www.biziday.ro