Mai mulţi sportivi din Spania, cu pregătire medicală, s-au alăturat luptei împotriva coronavirus în diferite moduri. Aceştia au decis să înfrunte direct pandemia, iar cotidianul AS le-a dedicat prima pagină a ediţiei tipărite de vineri.

 

Arbitri, jucători de fotbal, handbal, tenis sau rugby, toţi ajută în această perioadă în care Spania este greu încercată de pandemia de coronavirus. „În prima linie” a titrat AS, pe prima pagină a ziarului de astăzi.

 

Adrián Cotanda (rugby)

 

Jucătorul echipei CAU Rugby Valencia, în vârstă de 28 de ani, a fost forţat să rămână în locuinţa sa încă de săptămâna trecută, după ce a fost infectat de COVID-19, din funcţia de asistent medical la Spitalul Clinic de Valencia. Acum este practic recuperat şi fără simptome: „Ies la balcon în fiecare zi la ora opt şi aplaud sistemul sanitar. Suntem cu toţii în aceeaşi barcă, trebuie să respectăm regulile şi să rămânem acasă pentru a depăşi această pandemie".

 

Judit Romano (arbitru)

 

Judit Romano lucrează ca anestezist şi în secţia de reanimare a Spitalului Universitar Central din Asturias, Oviedo, o muncă care se combină cu activitatea ei de arbitru în prima şi a doua Divizie a Iberdrolei. „Suntem o echipă şi împreună vom câştiga. Sigur", spune Romano.

 

Elena Peláez (arbitru)

 

Elena Peláez este moaşă la Spitalul Río Carrión din Palencia şi arbitră a primei Divizii din Iberdrola. Departe de terenurile de joc din cauza opririi competiţiei, s-a dedicat muncii sale în sistemul de sănătate. Arbitrul trimite un mesaj de optimism în timp ce continuă să-şi conducă activitatea în spital, în condiţii din ce în ce mai dificile. „Cu efortul tuturor şi cu atitudinea pozitivă vom depăşi această situaţie”, a afirmat ea în declaraţiile culese de Federaţie.

 

Marti Martínez (fotbalistă)

 

Marti a lăsat ghetele de fotbal pentru a-şi îmbrăca ţinuta de asistentă, profesia cu care îşi îmbină cariera de jucător de la Albacete. În aceste zile, pe lângă încercarea de a se menţine în formă la domiciliu pentru a „reveni în cea mai bună formă pentru competiţii”, lucrează pentru a combate virusul la Centrul de sănătate Ossa de Montiel (Albacete). „Suntem puţin speriaţi. Am primit multe încurajări din partea echipei", spune căpitanul Albacete în declaraţii către AS, după o gardă grea de 24 de ore.

 

Paula Lema (arbitru de baschet)

 

Paula a condus finala Cupei Reginei din 8 martie, iar apoi a lucrat ca asistentă medicală în A Coruña. Paula are simptome şi acum trebuie să rămână acasă „din răspundere”, deşi este conştientă că mulţi dintre colegii ei sunt infectaţi.

 

Antonio Zapatero (tenis)

 

Doctor de aproape patru decenii, a fost directorul Spitalului autorizat în campusul IFEMA din Madrid, în plină criză de coronavirus. La 61 de ani, Toñín, aşa cum este cunoscut în lumea tenisului, spune într-un interviu pentru AS că „frica nu contribuie cu nimic, te face mic”.

 

Chaxiraxi Hernández (handbal)

 

Asistentă de profesie, Chaxiraxi Hernández (Maspalomas, 28 de ani) îşi combină munca din spital cu handbalul la Rocasa, „deşi are cinci operaţii la genunchi în ultimii ani”. În urmă cu aproape doi ani, şi-a încheiat studiile şi lucrează într-un azil, unde este singura asistentă: „Momentan avem noroc, nu avem cazuri şi am reuşit să desfăşurăm lucrări de prevenţie, deoarece lucrăm cu cei mai vulnerabili, aşa că deocamdată ceea ce am făcut este să izolăm oamenii cu probleme respiratorii. Încă nu suntem în prima linie", spune extrema.

 

De asemenea, Iragartze Fernandez (arbitru), Desiree Flores (futsal), Marta Ortega (tenis) Miki Linares (polo), Lidón Muñoz (înot), Ana Martínez şi Laura Hernández (handbal), Saul Craviotto (caiac-canoe), Antonio Camaño (atletism), Julia Vega (hochei), Inmaculada Jurado (arbitru de baschet) şi Miriam Rodríguez (futsal) lucrează în spitale sau laboratoare în această perioadă, în scopul combaterii pandemiei ce a cauzat 4.365 de decese în Spania.

 

 

 

 

 

Sursa: www.gsp.ro