Potrivit revistei ştiinţifice Nature, cel mai probabil experţii Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii vor cataloga azi noua tulpină ca Varianţă de Îngrijorare (VOC) stabilind, până la noi cercetări, urmărirea mai îndeaproape a modului în care aceasta se răspândeşte.

 

O analiză Financial Times, folosind date Gisaid, arată că tulpina B.1.1.529 se răspîndeşte de cel puţin patru ori mai repede decât Delta (care a provocat valul IV în Europa) şi semnificativ mai repede decât Beta (responsabilă pentru valul II în Africa de Sud).

 

Marea Britanie a luat rapid decizia de a reintroduce pe lista roşie şase ţări din sudul continentului african (Africa de Sud, Botswana, Namibia, Zimbabwe, Lesotho şi Eswatini) iar zborurile directe dinspre şi spre aceste ţări vor fi oprite de vineri şi până duminică, pentru a putea organiza carantina obligatorie a celor care se întorc din regiune.

 

Potrivit cercetătorilor noua tulpină a suferit peste 32 de mutaţii ale proteinei Spike, cel mai probabil în timpul unei infecţii cronice la o persoană deja compromisă din punct de vedere imunitar, cel mai probabil la un pacient bolnav de SIDA. A fost identificată prima dată în Botswana, pe 11 noiembrie, iar trei zile mai târziu a apărut şi în Africa de Sud.

 

Din cauza numărului mare de mutaţii, cercetătorii cred că noua tulpină păcăleşte anticorpii obţinuţi prin vaccinare sau prin boală, celulele responsabile cu imunitatea organismului nefiind capabile să o recunoască. Potrivit Nature, primele rezultate privind testele de eficienţă imunologică vor veni abia peste două săptămâni.

 

Până atunci, autorităţile din Africa de Sud fac eforturi masive pentru identificarea şi izolarea imediată a tuturor cazurilor de infectare cu această nouă variantă. Până acum au fost identificate aproximativ 100 de cazuri.

 

OMS a atras în repetate rânduri atenţia ţărilor bogate că pandemia nu va putea fi ţinută sub control fără vaccinarea ţărilor care nu îşi permit să achiziţioneze medicamentul, pentru că virusul va continua să se transforme, cu riscul de a face mai devreme sau mai târziu vaccinurile actuale ineficiente.

 

 

 

 

Sursa: www.biziday.ro