Cumpărarea rezidenţei sau a cetăţeniei într-o altă ţară a devenit o practică frecventă, mai ales în rândul locuitorilor din ţarile aflate în conflict sau care suprataxează afacerile. Dar această mişcare nu este una ieftină.

Pentru a scăpa de paşii dificili impuşi de legislaţia din fiecare ţară pentru obţinerea rezidenţei sau a cetăţeniei, proces care durează ani de zile, cei care îşi permit din punct de vedere financiar îşi pot cumpăra accesul într-un alt stat.

În funcţie de ţara pe care un străin o alege pentru a se muta, cumpărarea cetăţeniei sau a rezidenţei înseamnă de fapt obligativitatea de a investi o anumită sumă de bani într-o proprietate sau într-un fond guvernamental sau plata anumitor taxe.

Potrivit Indexului privind calitatea naţionalităţii, realizat de Henley & Partners, aceste costuri pornesc de la 15.900 de dolari şi pot ajunge la 10 milioane de dolari, scrie Quartz.

Astfel, ţara în care este cel mai ieftin să cumperi o rezidenţă este Thailanda, unde cei care vor să se mute trebuie să plătească 15.902 dolari. Pentru această sumă, doritorii intră într-un program care le oferă posibilitatea să călătorească fără viză în 75 de destinaţii.

Cea mai scumpă rezidenţă este cea britanică. Cei interesaţi să obţină rezidenţă în ţara care le oferă posibilitatea de a călători fără viză în 177 de alte ţări trebuie să plătească 2,7 milioane de dolari. Aşa-numitele “vize de aur” sunt foarte populare printre milionarii chinezi, care au primit cele mai multe astfel de vize anul trecut. Vizele de aur dau posibilitatea celor care le primesc să muncească în Marea Britanie timp de trei ani, iar dacă investesc şi mai mulţi bani, pot rămâne permanent.

În schimb, pentru a obţine rezidenţă în SUA şi acces fără viză la tot atâtea destinaţii este nevoie de investiţii de doar jumătate de milion de dolari. Şi tot pentru 177 de destinaţii primesc acces şi cei care obţin cetăţenia portugheză, cu doar 250.000 de dolari investiţi în această ţară. În Canada, rezidenţa se obţine după investiţii de 623.000 de dolari, într-un interval cuprins între doi şi patru ani.

Cumpărarea unei cetăţenii nu este neaparat mai scumpă ca achiziţionarea unei rezidenţe. În insulele din Caraibe, Antigua, Barbuda, Grenada, St. Kitts şi Navis şi St. Lucia, cetăţenia poate fi cumpărată cu sume cuprinse între 100.000 şi 150.000 de dolari şi poate fi obţinută în maximum trei luni. Cetăţenia în aceste insule oferă posibilitatea călătoriilor fără viză în mai mult de 130 de destinaţii.

În schimb, cei care vor cetăţenia unui stat membru UE, şi astfel să obţină dreptul de a munci aici, trebuie să plătească cu vârf şi îndesat. Pentru investiţii de 1,2 milioane de dolari, Malta este cea mai ieftină ţară europeană şi oferă cetăţenie străinilor în maximum un an. Pentru o sumă dublă, în Cipru se poate obţine cetăţenia într-un interval de 3-6 luni. Cel mai mult cere Austria – aproape 10 milioane de dolari investiţi în economia tării, în schimbul cetăţeniei, care poate fi obţinută în doi-trei ani.